Myndigheter bör informera mer om EU

EU2015-12-02

De statliga myndigheterna är inte särskilt aktiva när det gäller att öka medborgarnas intresse för EU. Det konstaterar Statskontoret i en rapport till regeringen.

Trots att Sverige varit medlem i EU i 20 år är kunskapen om och intresset för EU fortfarande relativt lågt, konstaterar Statskontoret i rapporten. Regeringens ambition är att öka medborgarnas möjligheter till inflytande, insyn och delaktighet mellan valen. En del av politiken går ut på att myndigheterna ska göra det möjligt för intresserade aktörer att vara delaktiga i myndigheternas eget EU-arbete. På det området finns det enligt Statskontoret åtskilligt mer att önska.

Statskontoret har analyserat myndigheternas arbete med frågor om delaktighet i EU och deras samråd med intresserade aktörer i det svenska samhället. Enligt rapporten samråder myndigheterna främst med de närmast berörda genom informella kontakter. Många myndigheter tar ett begränsat ansvar för att informera brett om det egna EU-arbetet och om möjligheterna till samråd.

Enligt Statskontoret uppfattar myndigheterna själva att deras roll är att delta som experter i EU-arbetet. Men i de allra flesta fall representerar myndigheterna regeringen i arbetet inom EU. Myndigheterna har ofta svårt att uppfatta sin roll och sitt ansvar för att samråda med intresserade aktörer.

För att stärka möjligheterna till delaktighet föreslår Statskontoret att

  • regeringen tydliggör sina förväntningar på myndigheternas samrådsansvar i EU-arbetet, till exempel genom myndighetsdialoger och regleringsbrev
  • myndigheterna kompletterar de informella kontakterna med fler formaliserade och öppna samrådsformer
  • myndigheterna tar ett större ansvar för att informera om EU-frågor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA