Nedgörande mediebild av kassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2014-03-18

Mediernas beskrivningar av Försäkringskassan är extremt negativa, visar en studie från Malmö högskola. Kritiken riktas oftare mot myndigheten än mot de regler som styr verksamheten.

Forskarna Björn Johnson och Christina Halling på Malmö högskola har granskat uppemot 2 000 artiklar och radioinslag rörande Försäkringskassan under åren 2003-2012. Över hälften av rapporteringen gällde sjukförsäkringen, där regelverket stramades åt 2008.

Den negativa bilden är helt dominerande. Drygt 75 procent av artiklarna och inslagen var kritiska. Endast rapportering om bidragsfusk och om samverkan i rehabilitering hade en neutral eller positiv ton.

”Vi konstaterar att det i stort sett inte rapporteras om något som fungerar väl inom Försäkringskassan”, skriver författarna. Myndigheten framträder som orättvis och känslokall, stelbent, ineffektiv och okunnig. Mediebilden bidrar sannolikt i sig till allmänhetens låga förtroende för kassan, tror forskarna.

Björn Johnson och Christina Halling efterlyser mer forskning om hur ansvarsfördelningen mellan politiker och myndighet uppfattas. Deras egen studie tyder på att Försäkringskassan ibland görs ansvarig för politiska beslut. Bara 20 procent av artiklarna berör de politiska besluten som styr handläggningen.

”I rapporteringen är det Försäkringskassan och inte politikerna som ges skulden för brister i försäkringssystemet. Det ser ibland ut att vara en aktiv strategi från politiskt håll att flytta ansvaret till myndigheten”, säger Björn Johnson i ett pressmeddelande från Malmö högskola.

Studien har gjorts med hjälp av forskningsmedel från Försäkringskassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA