Nytt arbetstidsavtal ger rätt att flexa

SKOLINSPEKTIONEN2014-09-05

Ett nytt arbetstidsavtal ger anställda på Skolinspektionen möjlighet att flexa mellan sex på morgonen och midnatt. STs Helena Olivestam Torold är nöjd med avtalet, som ska bygga på ”stort förtroende” mellan chef och anställd när det gäller arbetstidens förläggning.

Syftet med det nya avtalet är att möjliggöra mer flexibla arbetstidslösningar. Enligt STs avdelningsordförande Helena Olivestam Torold passar det bättre för Skolinspektionens verksamhet än det gamla avtalet.

– Tidigare hade vi väldigt små möjligheter att flexa. Vi är ute och reser mycket, och i praktiken bröt vi ofta mot reglerna.

Skolinspektionen har en veckoarbetstid på 39,5 timmar, och normalarbetstiden är 8 00 – 16 24. Men medarbetarna ska nu i viss mån, och efter samråd med närmaste chef, kunna bestämma hur de vill förlägga arbetstiden. Man kan flexa mellan sex på morgonen och midnatt måndag till söndag

– Det innebär att detaljstyrningen försvinner, säger Helena Olivestam Torold. Man ska ha en dialog med chefen, men jag behöver exempelvis inte kontrollera med chefen varje gång jag tar en längre lunch. Så länge jag sköter mina arbetsuppgifter på ett bra sätt har chefen ingen anledning att ifrågasätta när jag kommer till arbetet eller när jag går hem.

Om en medarbetare inte sköter flexen har chefen möjlighet att besluta att normalarbetstider ska gälla för personen. Beslutet får gälla upp till ett år.

Medarbetarna får ha upp till 40 timmar plus på sitt flexsaldo, medan minussaldot får vara maximalt -10 timmar.

Restid är enligt avtalet arbetstid, förutsatt att den anställde utför arbete under resan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetstider
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA