Jezper Söderlund, musikproducent och självutnämnd tekniknörd, under inspelningen av podcasten Slashat.
Jezper Söderlund, musikproducent och självutnämnd tekniknörd, under inspelningen av podcasten Slashat.

Samtal i podden lockar lyssnare

KULTUR: PODRADIO2012-12-18

2012 var året då både mediekändisar och allmänheten upptäckte podradion. Podden kan fungera som en kompis med samma specialintresse som du – eller som en ingång till det goda samtalet.

Av:  Anders Dahlbom

När vännerna och självutnämnda nördarna Jezper Söderlund och Tommie Podzemski börjar prata halkar samtalet ofta in på teknik och internet. Inte sällan råkar de två i luven på varandra.

– Någon sa »ni borde spela in när ni sitter och kacklar«. Och till slut gjorde vi det, säger Tommie Podzemski.
 
Drygt tre år senare har duon sänt 190 avsnitt av sin podcast Slashat. Varje tisdagskväll bänkar de sig framför mikrofonerna och webbkamerorna, öppnar varsin öl och snackar teknik och internetnyheter. Varje avsnitt har flera tusen lyssnare. Slashat har i flera år vunnit Svenska Podradiopriset i kategorin »Bästa teknik och vetenskap«.
 
Programmet är bara ett i raden av svenska podsändningar som poppat upp de senaste åren och som nått en allt större lyssnarskara.
 
Jesper Enbom är lektor på institutionen för kultur och medievetenskaper vid Umeå universitet. Han ligger också själv bakom podden Mediespanarna. I den pratar han och kollegan Erik Lindenius om medier och kultur en gång i veckan.
 
Jesper Enbom ser flera orsaker till att det kommit en våg av podcaster.
 
– Mycket har att göra med mobilernas utveckling. Nu kan man ta med sig lyssnandet på ett annat sätt än tidigare. En annan orsak är att kända personer börjat podcasta, som Filip och Fredrik, säger han.
 
Jesper Enbom tycker att podradiolyssnandet går att härleda till en uråldrig berättartradition.
 
– Jag tror att det finns en vilja att få till det långa samtalet. Den möjligheten saknas i andra sammanhang i samhället i dag. Att tala till punkt uppskattas, när det ropas och skriks i andra medier. Sedan är det tacksamt att lyssna på en podsändning medan man gör något annat, när man kör bil eller springer. Och till skillnad från vanlig radio är det bara att pausa om man vill, säger Jesper Enbom.
 
Humorduon Filip och Fredriks framgångar med sin podcast, som läggs ut varje torsdag och som i somras firade 100 avsnitt med en inspelning på Berwaldhallen i Stockholm, har gjort att mängder av andra svenska medieprofiler följt efter. Ofta liknar de här podcasterna varandra: två kändisar sitter under en timme och snackar om både roliga och många gånger mycket privata saker.
– Det finns en trend även inom litteraturen i dag att man berättar om sitt liv ganska osminkat. Jag blir ibland häpen hur personliga Alex och Sigge kan vara i sin podcast, säger Jesper Enbom.
Humor och podcast går också ofta hand i hand. Förutom Filip och Fredrik finns till exempel populära Crazy town, som sedan starten förra sommaren görs av komikerna och skådespelarna Josefin »Josefinito« Johansson och Kristofer »Kringlan« Svensson. Båda har också arbetat med ståupp-humor, tv-produktioner och vanlig radio.
– Fördelen med en podcast är att man kan snöa in mer. Det är obegränsat med tid och du styr allt själv. Du kan också vara mer intim. Den som lyssnar har gjort ett aktivt val att lyssna just på dig. När man jobbar med vanlig radio är det annorlunda. Det kan vara svårt att blotta sin dödsångest i högtalarna i Ica-afären, säger Josefin Johansson.
Hon ser en likhet mellan podcastgenren och ståupp-scenen: många är kallade, få är utvalda.
– Det finns många killar runt tjugofem som känner »det där skulle jag också kunna!« Sedan kanske de inte kan det. Varför det inte finns fler andra tjejer som poddar är ett stort mysterium, det funderar jag på varje dag. Men det är väl som det brukar vara. Först måste männen dominera ett tag, sedan får tjejerna komma fram. Jag efterlyser helt klart fler tjejer i humorpoddar, säger Josefin Johansson.
Jezper Söderlund och Tommie Podzemski har sakta filat på innehållet i Slashat. Numera sänder de programmet live med hd-bild – lyssnare och tittare kan chatta med programledarduon direkt i sändningen. Grundtanken är ändå fortfarande densamma: två polare som sitter och »tjötar« med varandra.
– I dag finns det podcasts för alla specialintressen. Det är en liten tekniktröskel, men har du väl kommit över den så öppnas den här enorma världen, säger Jezper Söderlund.

Några kända svenska podsändningar

 

  • Filip och Fredrik: Varje vecka med humorduon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.
  • Alex och Sigge: Personligt och lättsamt med Alex Schulman och Sigge Eklund.
  • Strömstedt och Berg: Aktuellt och personligt med TV4-profilerna Carina Berg och Jenny Strömstedt i ljud och video.
  • Hannah och Amanda: Systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman diskuterar högt som lågt.
  • Värvet: Kristoffer Triumf har långa intervjuer om livserfaren heter med svenska personligheter.

På engelska

 

  • This American life: Lovprisat program från Chicago som berättar livshistorier utifrån ett tema.
  • WTF with Marc Maron: Komikern Maron samtalar allvarligt om humor med gäster. Föregångare till »Värvet«.
  • Guardian football weekly: Långlivad och populär podcast om fotboll.
  • The moth: Spännande och rörande historier berättade inför publik.
  • Slate magazine daily podcast: Podcasts varje vecka om kultur, språk, sport och politik.

Podcast/Podradio

 

Podcasting innebär att producera och distribuera ljud, eller ljud och bild, via internet. På svenska säger man ofa podradio eller podsändning. Termen är en sammanslagning av »pod«, från Apples mediespelare iPod, och det engelska ordet »broadcast« som betyder sända. efersom ordet har varit förknippat med Apples produkter, har en del försökt att lansera begreppet »netcasting« i stället.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA