Säpo varnar för växande korruption

ARBETSMILJÖ2012-11-23

Säkerhetspolisen, Säpo, varnar för att korruptionen i Sverige växer. Det blir allt vanligare att poliser, åklagare och andra myndighetspersoner utsätts för otillåten påverkan, enligt en ny rapport.

I en rapport identifierar Säpo 341 misstänkta fall av otillåten påverkan under perioden 1 augusti 2009 till 31 oktober 2011. I 174 av fallen handlar det om hot och trakasserier, i 53 misstänkta fall om våld och i 14 fall har personer faktiskt utsatts för våld. I 114 fall misstänks korruption, där företrädare för samhället, utan att ha utsatts för hot eller våld, hjälpt den organiserade brottsligheten.

”Det kan vara att lämna ut information från register, varsko kriminella om tillslag eller ge dem information om efterlysningar, säger Säpos chefsanalytiker Ahn-Za Hagström till Sydsvenskan.

Det är främst samhällsfunktioner som direkt påverkar den grova organiserade brottslighetens möjlighet att bedriva verksamhet som är utsatta. Övergreppen drabbar enligt rapporten främst anställda vid polismyndigheterna, Tullverket, Åklagarmyndigheten och Skatteverket. Säpo har inte identifierat någon hotbild mot förtroendevalda, men däremot en något förhöjd hotbild mot journalister och myndighetsföreträdare. Ett tiotal misstänkta fall gäller journalister och ett fåtal berör förtroendevalda.

Säpo anser att de misstänkta fallen av påverkan och korruption kan få allvarliga följder för samhällsmoralen i stort:

”Det får stora konsekvenser när det gäller förtroendet för rättsväsendet. Och i förlängningen kan det leda till en passivitet både i beslutsfattandet och när det gäller att verkställa beslut”, säger Ahn-Za Hagström till Sydsvenskan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA