Statskontoret sågar handikappolitiken

TILLGÄNGLIGHET2009-11-11

Oklar styrning har sinkat handikappolitiken, enligt en rapport från Statskontoret. Gör Handisams uppdrag tydligare eller lägg ned myndigheten, föreslår Statskontoret.

Av:  Erika Wermeling

– Det går inte att säga att regeringen och myndigheterna arbetar mot gemensamma mål, säger Arne Lund, utredare på Statskontoret.

För nästan tio år sedan klubbade riksdagen en handlingsplan för handikappolitik byggd på tanken att alla myndigheter har ansvar för personer med funktionshinder. Fjorton sektorsmyndigheter skulle bryta ned de handikappolitiska målen inom sitt område.

– Det är ett diffust sätt att styra. Sektorsansvaret ger inte något mervärde. Stödet till myndigheterna har dessutom varit otillräckligt, säger Arne Lund.

I stället bör regeringen ge riktade uppdrag till områden där funktionshindrade upplever problem, föreslås i utredningen. Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, delar mycket av Statskontorets analys, men anser att sektorsansvaret ska finnas kvar. Riktade uppdrag vore att vrida tiden tio till femton år tillbaka, anser generaldirektör Carl Älfvåg.

– Det är en pedagogisk poäng i att visa att det här är en del av myndigheternas kärnverksamhet.

Statskontoret föreslår också att Handisam får tydligare riktlinjer, eller läggs ned. Handisam har för många – och ibland motstridiga – uppdrag, enligt rapporten. Carl Älfvåg håller inte med.

– Våra förslag baserar sig på att vi har rollen att genomföra politiken. Att se det som att vi har flera hattar är att överdriva, säger han.

Nästa år ska handlingsplanen ersättas med en ny plan, där sektorsansvaret ser ut att bli kvar, enligt Malin Ekman Aldén på socialdepartementet. Maria Johansson, ordförande i handikapporganisationen DHR, tycker att regeringen gör det för lätt för sig när uppdrag som handlar om funktionshinder läggs på Handisam.

– Det blir en särlösning. En del uppdrag borde läggas på andra myndigheter, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA