Sverige toppar välfärdsindex

EU2015-04-15

Tillsammans med Norge och Schweiz toppar Sverige det internationella välfärdsindex som årligen tas fram vid Harvarduniversitet i USA. Indexet kommer att ligga till grund för fördelning av EU-medel.

Sverige klättrar på Harvards SPI, ”socialprogress index”. Från en sjätte plats i fjol är nu Sverige tillbaka på toppen, strax efter Norge, men före Schweiz. Det innebär att Sverige ligger i topp bland EU-länderna, där varken Norge eller Schweiz finns med.

SPI mäter 52 olika faktorer i 161 länder som indikatorer på välstånd. I indexet ingår sådant som jämlikhet, miljö, hälsovård, bostäder och kriminalitet. Enligt brittiska The Guardian kommer EU-kommissionen att använda SPI vid sidan om BNP som verktyg när drygt 800 miljarder kronor ska fördelas mellan regionerna i medlemsländerna.

Att gå bortom BNP har länge varit en ambition hos kommissionen. Genom det här arbetet hoppas vi förstå var BNP är en dålig måttstock för livskvalitet i en region eller dess sociala utveckling, säger en talesperson för kommissionen till tidningen.

Även om det inte kommer att bli någon enkel uppgift att skapa SPI för alla EUs 272 regioner, så anser kommissionen att möjligheten för olika länder att dela sin kunskap om social innovativa strategier är en nyckelfaktor, skriver The Guardian.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA