TCO försvarar utbyggd högskola

HÖGSKOLAN2015-11-16

Regeringen gör rätt som bygger ut antalet platser i högskolan. Det skriver TCOs ordförande Eva Nordmark på Svenska Dagbladets debattsida, i polemik mot Saco.

Sacos ordförande Göran Arrius och Kristin Öster från Sacos studentråd har i en debattartikel kallat regeringens ambition att bygga ut högskolan ”oansvarig”. Först måste kvaliteten i högre utbildning stärkas, anser de.

Bakgrunden är de många avhoppen från högskolestudier. En av sex lärarstudenter hoppar av redan efter den första terminen, och mindre än hälften av ingenjörsstudenterna tar examen, skriver Sacoföreträdarna i Svenska Dagbladet.

De föreslår flera åtgärder för att förbättra kvaliteten. Studenterna bör få mer hjälp att välja utbildning och förkunskaperna från gymnasieskolan förbättras. Inte minst behövs mer resurser till att förbättra utbildningarnas kvalitet, enligt Saco. ”Sverige behöver fler som avslutar sina studier, inte fler studieavbrott.”

Helene Hellmark Knutsson, socialdemokratisk minister för högre utbildning och forskning, replikerade att regeringen vill göra både och. Eftersom det råder brist på flera akademiska yrkesgrupper som lärare, sjuksköterskor och ingenjörer vore det oansvarigt att inte möta de behoven med fler utbildningsplatser, menade hon.

När det gäller utbildningarnas kvalitet hävdade hon att den generellt är god, men att det finns svagheter som regeringen börjat åtgärda.

TCOs ordförande Eva Nordmark anser att regeringen bör stå fast vid sin linje. Även TCO kräver ökade satsningar på kvaliteten, men Sverige måste också investera i bättre utbildning för fler människor. Det är nödvändigt för att möta arbetsmarknadens krav och äldre förvärvsarbetandes behov av vidareutbildning, skriver hon. Den svenska utbildningsnivån är inte särskilt hög i internationell jämförelse.

TCO vill också ändra systemet för fördelning av resurser till högskolans utbildningar, både för att främja kvaliteten och för att bättre möta arbetsmarknadens behov. Den så kallade Ledningsutredningen, av den tidigare universitetsrektorn Kåre Bremer, har nyligen föreslagit ett nytt system för fördelning av grundutbildningsanslagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA