Annons:
Jämställdhet
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

TCO vill se mer jämställt föräldraskap

Mindre än tre av tio föräldradagar togs ut av papporna under 2017. Det visar TCOs jämställdhetsindex, som publiceras dagen före den internationella kvinnodagen.

Under förra året tog kvinnor ut 71 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Männen tog bara ut 29 procent, enligt TCOs jämställdhetsindex.

”Det är inte hållbart att det ser ut så här år efter år. Föräldraförsäkringen behöver reformeras så att fler kvinnor och män delar mer lika på ansvaret för barnen”, kommenterar TCO-ordföranden Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Det ojämna uttaget av föräldrapenning och vård av sjukt barn påverkar kvinnors ekonomi på både kort och lång sikt, konstaterar TCO. Det påverkar också jämställdheten på arbetsmarknaden. Kvinnor är borta längre perioder från arbetet än män, arbetar mer deltid efter föräldraledigheten och har lägre inkomst och pension.

”Nästan ingen är emot jämställdhet, men det är frustrerande svårt att nå politisk enighet kring reformer som leder till att kvinnor och män delar mer lika på föräldraledigheten”, tycker Eva Nordmark.

TCO vill att de 90 dagarna med lägsta ersättning i föräldraförsäkringen byts mot 90 ”föräldratidsdagar” med ersättning på sjukpenningnivå. Föräldratidsdagarna skulle få tas ut tio om året under barnets tredje till tolfte år, samtidigt som övriga föräldrapenningdagar får tas ut innan dess. Det tror TCO skulle få föräldrar att dela mer lika på föräldraledigheten innan barnen börjar förskolan.

TCO vill också införa en jämställdhetspeng i föräldraförsäkringen. Det är en skattefri klumpsumma på 15-20 000 kronor som betalas ut automatiskt till de föräldrar som har delat lika (40-60 procent var) på föräldrapenningdagarna fram till barnets tvåårsdag.

Bli den första att tycka till!