Uppmanades av kollegerna att titta i databasen

MIGRATIONSVERKET2016-09-26

En nyanställd på Migrationsverket fick ingen introduktionsutbildning, utan uppmanades av kollegerna att gå in och läsa existerande ärenden i databasen för att lära sig jobbet. Det fick till följd att hon anmäldes av arbetsgivaren till personalansvarsnämnden för dataintrång och sekretessbrott.

Kvinnan anställdes på Migrationsverket i Stockholm först som assistent och senare som handläggare. Hon fick ingen utbildning utan uppmanades av kollegorna att själv sätta sig in i arbetet genom att studera existerande ärenden i databasen. Så gjorde hon också, helt ovetande om att det inte var tillåtet.

I juni anmäldes hon av regionchefen på Migrationsverket till personalansvarsnämnden för att ha brutit mot verkets regler och möjligen gjort sig skyldig till dataintrång och sekretessbrott.

– Det är under all kritik att våra medarbetare inte får adekvat utbildning, säger Linda Ivung, ordförande för ST på Migrationsverket, sektion Stockholm.

ST begärde att personalansvarsnämnden skulle avskriva hela ärendet. Så skedde också.

Personalansvarsnämnden skriver i sitt utlåtande att den ”ser allvarligt på förfarandet”, att det är ”utomordentligt viktigt att de anställda följer regelverket i Migrationsverket säkerhetshandbok”. Nämnden lämnar ärendet utan åtgärd men poängterar samtidigt vikten av att ”alla nyanställda vid introduktionen får utbildning avseende dessa frågor”.

Kvinnan, som är medlem i ST, slutade sin anställning i augusti.

Enligt Linda Ivung är det inte vanligt att nyanställda uppmanas att ansvara för sin egen utbildning på det här sättet:

– Detta är det enda ärende som kommit till min kännedom. Varje enhet ska ha en plan för hur de utbildar medarbetare, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA