Upprop för EU-skydd för visselblåsare

ÖPPENHET2016-10-18

44 olika aktörer presenterade på måndagen ett gemensamt upprop till stöd för visselblåsare i hela EU. Bakom uppropet står bland andra PSI, den internationella organisationen för fackförbund inom offentlig sektor.

I ett webbaserat upprop uppmanar de 44 organisationerna alla att ge sitt stöd till kampanjen för ökat skydd för visselblåsare i EU. Efterdyningarna efter Luxleaks, där hundratals skatteplanerande stora och små företag avslöjades, och andra händelser har satt fokus på det bristande skyddet för visselblåsare på EU-nivå, konstaterar PSI i ett pressmeddelande.

Visselblåsare riskerar ofta att i slutänden tvingas betala ett högt pris för att ha avslöjat information. Samtidigt kan visselblåsande vara avgörande för att sätta ljus på olagligheter, korruption, aktiviteter mot allmänna intressen, och hot mot allmänhetens hälsa och säkerhet. Enligt uppropet kan visselblåsare rädda liv, miljö och pengar.

I uppropet kräver undertecknarna att EU inför ett övergripande skydd för visselblåsare i hela unionen. Att skydda visselblåsare är en arbetarskyddsfråga, även om inte alla visselblåsare är anställda. Därför måste skyddet vara brett och erbjuda skydd också för den som inte har en anställning. I uppropet uppmanas ministerrådet att stödja initiativ för skydd av visselblåsare, och Europaparlamentet att fortsätta arbeta för ett sådant skydd på EU-nivå.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA