Annons:
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Utökade strejker på tysk arbetsmarknad

Det tyska fackförbundet IG Metall aviserar omfattande 24-timmarsstrejker under den kommande veckan, för att lägga kraft bakom sina krav i de pågående avtalsförhandlingarna, rapporterar Reuters.

Närmare en miljon metallarbetare i Tyskland har under januari deltagit i kortare arbetsnedläggelser. IG Metall anser inte att arbetsgivarna visat någon kompromissvilja, vilket ligger bakom att förbundet nu ökar trycket genom mer omfattande strejker. 24-timmarsstrejkerna kommer att drabba främst bilindustrin.

“Vi måste öka trycket på arbetsgivarna de närmaste dagarna så att de visar lite kompromissvilja”, sade IF Metalls ledare Joerg Hofmann vid en presskonferens på lördagen, rapporterar Reuters.

Enligt IG Metall finns det ingen poäng i att fortsätta samtalen under pågående stridsåtgärder, men Joerg Hofmann sade att man i princip är beredd att återuppta diskussionerna så snart arbetsgivarna visar tecken på att vara beredda till eftergifter. Om inte, förbereder facket medlemsomröstningar om utökade stridsåtgärder.

Den snabbaste ekonomiska tillväxten på sex år och låga arbetslöshetssiffror ligger bakom fackets krav på åtta procent i lönelyft för 3,9 miljoner anställda i järn- och stålindustrin i ett avtal för drygt två år. Facket kräver också rätt att gå ned i arbetstid till 28 timmar per vecka för den som har att ta hand om barn eller andra anhöriga, med garanti att få gå tillbaka till heltid, vilket är 35 timmar i veckan, skriver Reuters. Arbetsgivarna har gått med på löneökningar på 6,8 procent, men sager nej till kravet på förkortad arbetstid.

Bli den första att tycka till!