”Lönsamhet och effektivitet prioriteras framför säkerhet”, säger Jimmy Haller, huvudskyddsombud på SiS.
Bild: Elis Hoffman
”Lönsamhet och effektivitet prioriteras framför säkerhet”, säger Jimmy Haller, huvudskyddsombud på SiS.

”Våld och hot har blivit vardag”

SIS2017-10-31

”Statens institutionsstyrelse håller på att utvecklas till en kriminell frizon”, säger huvudskyddsombudet Jimmy Haller. Hot och våld mot personalen har ökat, men fortfarande anmäls inte allvarliga fall till Polisen eller Arbetsmiljöverket, förklarar han.

Hittills i år, från årsskiftet till 2 oktober, har det rapporterats in 1 343 hot- och våldshändelser mot personal i Statens institutionsstyrelses, SiS, interna händelserapporteringssystem, enligt Jimmy Haller.

– Det är nästan lika många som hela förra året, trots att beläggningen varit något lägre, säger han.

Skyddsorganisationen inom SiS har granskat myndighetens interna händelserapporteringssystem under januari, mars, juni och september 2017.

Granskningen visade att det lämnats in 625 rapporter om hot och våldshändelser under dessa månader. Vissa händelser kan ha rapporterats av flera inblandade.

Enligt granskningen ska minst 51 medarbetare ha utsatts för våld mot huvudet eller ansiktet.

En närmare genomgång av anmälningarna i september visar att fjorton tydligt gällde våld mot hals, nacke eller huvud, men enligt Jimmy Haller har ingen av dem anmälts till Polisen eller Arbetsmiljöverket.

– Min uppfattning är att sådana här allvarliga händelser åtminstone ska anmälas till Arbetsmiljöverket. Arbetsgivaren har en annan uppfattning. Våld och hot har blivit vardag helt enkelt, säger han.

Jimmy Haller konstaterar att allt talar för att hot och våld mot personalen ökar.

– Klienter och elever har en mer komplex problematik än tidigare. Det handlar om barn och unga som begår väldigt allvarliga brott, men som inte kan dömas till fängelse. Över huvud taget har jargongen och attityden blivit mycket tuffare, som i samhället i övrigt.

Jimmy Haller är också kritisk till kvaliteten i rapporteringssystemet. Exempelvis finns händelser som är rapporterade som hot, men som beskriver fysiskt våld mot personalen.

– Men det allvarligaste är bristen på uppföljning av varje enstaka händelse, liksom övergripande uppföljning och frågor om säkerhet och bemanning. Vi gör hela tiden kompromisser mellan oförenliga mål. Lönsamhet och effektivitet prioriteras framför säkerhet, säger Jimmy Haller.

SiS personaldirektör Gunilla Ejefors Lublin välkomnar skyddsorganisationens inventering och bekräftar bilden som ges i rapporten.

– Jag är lite bekymrad, men också tacksam för att frågorna lyfts. Det är enda sättet att åstadkomma förändring, säger hon.

Hon håller dock inte med om att ingenting händer. Enligt henne har myndigheten arbetat hårt de senaste åren, bland annat med arbetsmiljöutbildning för cheferna och en arbetsmiljöhandbok, som syftar till att tydliggöra vad som ska rapporteras internt och vad som ska rapporteras vidare till Arbetsmiljöverket.

Ett nytt system för incidentrapportering är på gång.

– Nu måste vi få till ett erfarenhetsutbyte mellan institutionerna så att vi rapporterar mer lika över landet. Och framför allt behöver varje incident resultera i en handlingsplan, det är då det händer något. Det arbetet är påbörjat men ska öka takten, enligt vår strategiska plan för 2018.

Gunilla Ejefors Lublin, personaldirektör på SiS.
Bild: SiS
Gunilla Ejefors Lublin, personaldirektör på SiS.

Händelser som inte polisanmälts

” … så slår ungdomen mig med en knytnäve som träffar mig över ögat och på kinden, samtidigt faller jag bakåt och slår huvudet i en vägg.”

”… slog med knytnävarna på personalens vänstra sida av ansiktet. När personalen håller eleven kommer en annan elev och slår personalen i bakhuvudet med knytnävarna.”

”Elev utagerar med upp­repade slag mot huvud och med att få upp ett knä i ansiktet. Måttlig yrsel vid slagen och senare en rodnad på de utsatta ställen som emottog slag. Ev lös tand efter slag/knä mot ansiktet.”

”Ungdom riktar slag mot huvud och slag träffar bak på hals under örat på höger sida. Kraftig yrsel och desorientering efter slag uppkom och sjukhusbesök gjordes.”

Citat ur incidentrapporter inom Statens institutionsstyrelse

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Hot och våld
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA