Var fjärde blir sjuk av jobbet

ARBETSMILJÖ2014-10-01

Den nedåtgående trenden för arbetsrelaterade besvär har brutits, visar en rapport från Arbetsmiljöverket. Nästan var fjärde arbetande har besvär som kan relateras till jobbet. Psykiska orsaker som stress ökar mest, särskilt bland kvinnor.

Arbetsmiljöverket gör intervjuundersökningar om arbetsrelaterade besvär vartannat år. Efter en ökning i början av 2000-talet minskade de rapporterade besvären fram till 2012.

Men i årets undersökning ökar problemen kraftigt, i synnerhet bland kvinnor. Omkring 27 procent av kvinnorna uppgav att de hade fysiska eller andra besvär som orsakats av arbetet, mot 22 procent 2012. Bland männen är motsvarande siffror 20 respektive 17 procent.

Att så många som var fjärde får besvär på grund av sitt arbete är i sig anmärkningsvärt, skriver Ann Ponton Klevstedt, chef för Arbetsmiljöverkets statistikenhet, i en kommentar.

”Resultatet ligger i linje med vad vi har sett i flera andra av våra undersökningar, alltså att allt fler mår dåligt av jobbet, i synnerhet av psykosociala orsaker och att kvinnor drabbas allra värst. Det är givetvis mycket oroande.”

Såväl bland kvinnor som bland män är det psykiska påfrestningar, som stress och dåliga jobbrelationer, som är den vanligaste orsaken till besvären. 15 procent av kvinnorna lider av arbetsrelaterade psykiska påfrestningar, jämfört med 10 procent för två år sedan.

Den näst vanligaste orsaken till besvär är påfrestande arbetsställningar, som drabbar 8 procent av kvinnorna och 6 procent av männen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA