Annons:
»En del medlemmar är oroliga att de ska ha gjort något fel, oroliga att själva bli inblandade«, säger STs avdelningsordförande Bruno Lenell om korruptionshärvan på Statens fastighetsverk.Bild:Casper Hedberg
Statens fastighetsverk
Nyhet
AVEmmeli NilssonTyck till!

»Vi visste att saker inte fungerade«

När TV4s Kalla fakta granskade Statens fastighetsverk i slutet av januari rullades en omfattande korruptionshärva upp. Enligt STs avdelningsordförande Bruno Lenell har förtroende­valda på myndigheten länge känt sig frustrerade.

– Den ljusa sidan av hela krisen är att nu lyssnar verksledningen. Vi förtroendevalda har varit väldigt frustrerade under lång tid. Vi har lyft problem med hög arbetsbelastning och den psyko­sociala arbetsmiljön, men inte fått respons förr­än nu, säger Bruno Lenell som är ordförande för ST inom Fastighetsverket.

Korruptionshärvan vid Statens fastig­hetsverk rullades upp efter en granskning av TV4s Kalla fakta. En högt uppsatt chef anklagas för att ha renoverat privata fritidshus med skattepengar, och för att ha hyrt ut hus som tillhört Statens fastighetsverk till vänner och släkt. Enligt Kalla fakta ska general­direktören Björn Anderson ha känt till missförhållandena sedan 2014. Ändå vidtogs inga åtgärder förrän 2016. Då hade medarbetare gjort upprepade anmälningar om missförhållanden.

Myndigheten skriver på sin webbplats att en extern utredning inleddes våren 2016, följt av en polisanmälan i oktober.

Utöver Björn Anderson är en tidigare fastighetschef, dennes hustru, en fastig­hetsdirektör och två personer som arbetar hos leverantörer misstänkta för korruptionsbrott eller trolöshetsbrott.

Bruno Lenell säger att de anställda på Statens fastighetsverk blivit starkt påverkade av de senaste veckornas händelser.

– Personalen här har redan en mycket hög arbetsbelastning. En sådan här händelse skapar ovanpå det misstänksamhet. En del medlemmar är oroliga att de ska ha gjort något fel, oroliga att själva bli inblandade.

Samtidigt upplever många medlemmar på Statens fastighetsverk att Kalla faktas granskning gjort att trycket lättat och att de kan prata mer öppet än innan skandalen briserade, menar Bruno Lenell.

– Vi visste ju att saker inte fungerade, men inte vidden eller arten av det hela. Det kanske fanns en röd tråd i detta att ledningen inte lyssnade.

Under den tid polisutredningen pågår är den administrativa direktören Marja-Leena Pilvesmaa vikarierande general­direktör.

– Jag vill ge Marja-Leena Pilvesmaa en eloge, hon har verkligen lyssnat på oss från den fackliga sidan. Hon vill ha vår hjälp på ett mer integrerat sätt. Jag ser bara fördelar med Marja-Leena som generaldirektör. Jag hoppas att regeringen bestämmer sig för att förlänga hennes förordnande, säger Bruno Lenell.

Gneraldirektören anhölls

25 januari. Statens fastighetsverks generaldirektör Björn Anderson och myndighetens fastighets­direktör anhålls misstänkta för grov trolöshet mot huvudman. En tidigare fastighetschef och hans fru anhålls misstänkta för grov trolöshet mot huvudman och grovt mutbrott respektive medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. Alla fyra har försatts på fri fot men misstankarna kvarstår.

1 februari. En person hos en leverantör till Statens fastighetsverk delges misstanke om grov bestickning och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. Samma dag inleder Justitiekanslern en förundersökning om misstänkt brott mot efterforskningsförbudet vid myndigheten.

Bli den första att tycka till!