Vill se nya jobbrecept

ARBETSFÖRMEDLINGEN2012-06-04

Regeringens stöd till de arbetslösa är otillräckligt. Det anser arbetsförmedlare som svarat på en ST-enkät. De största arbetsmarknadspolitiska åtgärderna får underkänt.

Bara en av åtta arbetsförmedlare anser att jobb- och utvecklingsgarantin och jobbgarantin för ungdomar ger ett tillräckligt stöd till de arbetssökande. Den viktigaste orsaken är enligt enkätsvaren att insatserna har för låg kvalitet. Dessutom kommer de oftast för sent, eller riskerar att låsa in den arbetssökande i åtgärder som inte leder till jobb.

Mer än hälften av arbetsförmedlarna anser att de för egen del har för lite tid och resurser att kunna utföra sitt uppdrag. Bland annat saknar de tid för kontakter med arbetsgivare och tid för analys och reflektion.

På arbetsförmedlarnas önskelista står mer arbetsmarknadsutbildning, praktikplatser och politiska åtgärder för att öka efterfrågan i ekonomin. Då skulle fler komma i arbete.

På frågan vad man snarare skulle behöva mindre av pekade var tredje arbetsförmedlare på de kontroller Arbetsförmedlingen ska göra av att de arbetssökande aktivt söker jobb. Var fjärde ansåg att man bör satsa mindre på personliga coacher till de arbetssökande.
 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA