Därför får FK-medlemmar betala ”mer”

FÖRDJUPNING2003-07-30

Tidigare FF-medlemmar har hört av sig till sina ST-regioner och undrat om de kan tillhöra endast förbundet centralt för att få lägre medlemsavgift.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

I ett brev som gick hem till varje FF-medlem i november förklarade FFs organisationschef varför medlemmarna i ST-FK-avdelningen under de två första åren får en lite högre medlemsavgift än övriga ST-medlemmar.

Som främsta skäl angavs medlemsförsäkringen, som FFs medlemmar i alla år haft som en obligatorisk försäkring. Premien, 34 kronor i månaden, har betalats ur medlemsavgiften. Inom ST är en motsvarande försäkring frivillig, vilket betyder att den tecknas och betalas individuellt.

Enligt det avtal som ST och FF undertecknade inför sammanslagningen, ska ett nytt gemensamt system för avgifter och anslag tas fram och träda i kraft 2005. I väntan på detta behåller FK-medlemmarna FFs gamla avgifts- och anslagssystem och – så långt som möjligt – även den gamla försäkringen. 

För att undvika höjda försäkringspremier valde ST-FK-avdelningen att ta bort dödsfallsersättningen, motsvarande 0,4 basbelopp (ett basbelopp = 40 900 kronor) ur försäkringen redan från januari 2003. Då sänks även förbundsavgiften med 9 kronor i månaden.

Fritidsförsäkringen för olycksfall finns kvar året ut, men försvinner därefter. Då sänks medlemsavgiften för FK-gruppen med ytterligare 25 kronor i månaden.

Räknar man bort premiekostnaden för försäkringen är förbundsavgiften för FK-avdelningen idag 10–15 kronor lägre än för övriga ST-medlemmar.

Å andra sidan tillkommer på FK-sidan en sektionsavgift, tidigare avdelningsavgift, som är högre än den majoriteten av STs avdelningar tar ut. De flesta av dem finansierar nämligen en stor del av sin verksamhet med direkta anslag från ST.

Inriktningen i den pågående utredningen om avgifter och anslag är att avdelningarna ska finansiera sin egen verksamhet med i huvudsak egna avgifter och mindre anslag än hittills.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA