Drömmar bortom höstmörkret
Avrundning mot höst och ett sökande efter något att glädja sig åt under kommande mörker. Man kan börja drömma om nästa sommar, kanske planera en ovanlig semester.
Monika Björk har skrivit Vandra i Europa. Boken innehåller en del praktiska råd men mest sådant som drömmar väves av, det vill säga inspiration.
Eftersom det är ungefär ett år tills resan kan bli av, kan planerna vara storslagna. Jag väljer först Hadrianus mur i närheten av skotska gränsen, men eftersom författaren så ärligt och målande beskriver regnet, hoppar jag genast över till kapitlet om Italien.
Sicilien är nog platsen som man ska åka till för att vandra just nu. Monica Björk lockar med höstcrocus, cyklamen, svamp och sovande gudar. Jag har drömt om vandringssemester i många år. Nu ska det bli verklighet, åtminstone att planera.
Andra återkommande höstplaner handlar om lusten att förkovra sig. Bra fackböcker är alltid väl värda sitt pris och man kan återvända till dem gång på gång, till skillnad från de flesta romaner.
Liv och död i antikens Rom av Dominic Ingemark, Henrik Gerding och med foto av Martine Castoriano är en källa till stor glädje. Av det som just nu intresserar mig mest, antikens trädgårdar, hittar jag ganska lite, men kapitlet om synen på äktenskap, barn och kärlek ger desto mer.
Detta är en vacker bok som också lockar mig till biblioteket för att leta fram antika texter som Plinius den yngres brev, Ovidius ”Konsten att älska” och andra pärlor.
Henri Troyats biografi Peter den store är ett slags klassiker i sin genre. Den finns nu i pocket, lämplig att ta med sig på bussar och tåg.
Som vanligt blir jag uppretad när författare lägger ner mer ord på att beskriva hur ful en kvinna är i stället för berätta om hennes verk och arbete.
Peter den stores syster Sofia hade säkert skildrats annorlunda om hon varit av manligt kön. Då hade hon också fått styra Ryssland. Jag blir även lite skeptisk när jag läser om de livegnas trofasthet och lydnad.
Boken är ändå rolig att läsa och skildringen av hur staden Sankt Petersburg byggdes upp i början av 1700-talet är mycket intressant. Som alla lite romantiserade biografier ger den mersmak. Jag blir nyfiken och vill veta mer om denna brytningstid i Ryssland, med alla dess reformer.
Hösten kan kanske bli skaplig ändå…
Böcker:
Monika Björk: Vandra i Europa (Prisma)
Dominic Ingemark, Henrik Gerding och Martine Castoriano: Liv och död i antikens Rom (Historiska media)
Henri Troyat: Peter den store (Norstedt)