Fotograferad av makten
Konstfackeleven Ulrika Larsson har bytt perspektiv. Istället för att fotografera politiker och andra makthavare har hon uppmanat dem: Fotografera mig!
Ett pressuppbåd är en iscensatt uppvisning i makt. Mitt mål är att visa makthavare på ett nytt sätt, förklarar Ulrika Larsson sin originella porträttfotografering. Samtidigt är jag intresserad av maktfrågor och vill närmare studera den gängse inställningen att fotografens roll är överordnad den avbildades.
Idén har vuxit fram successivt. Som elev på Konstfack, där hon går sista året, har hon ägnat sig främst åt foto. Särskilt vad hon kallar »den institutionella blicken« intresserar henne och då är porträttet en lämplig form.
Men inte vilka portätt som helst. Ulrika Larsson har helt vänt på steken, låtit fotografen bli objektet och representera medborgaren. Makthavare inom politik, medier, kultur och näringsliv står för av- bildandet.
En fjärdel har tackat ja
–De har fått välja miljö, instruera mig framför kameran och välja ut den bild jag ska använda. Jag har stått för assistans, teknik, ljus och framkallat fotona, berättar hon. Enda kravet från mig är att fotograferingen ska ske i anslutning till deras vardag och arbetsplats.
Tidigt i våras skickade hon per brev en inbjudan att delta och hittills har ungefär en fjärdedel av de tillfrågade tackat ja. Motiveringen för hennes val av personer är att »de tillsammans har ett stort inflytande och med sina undergrupper i stora drag täcker in maktstrukturerna i samhället«.
Ulrika blev överraskad över att mötena med dem blev personligare än hon väntat. Alla visade god vilja och väldigt många har haft en idé om vad de ville göra. Antingen har de valt att ta en bild som visar hur de ser medborgaren Ulrika Larsson eller också har inramningen varit att hon fått inta en roll i deras omgivning.
På frågan hur det var att själv inta fotoobjektets roll svarar Ulrika Larsson:
–Först kände jag mig lite generad men jag har fått rutin. Jag står ju inte framför kameran i egenskap av mig själv. Bilderna skiftar väldigt. De som fotograferat har vågat gå in i det mycket mer än jag trott.
Kunde ta 36 bilder
Politikerna till exempel vet hur mycket foton som tas på en presskonferens och hur det hela går till. Flera av dem tog 36 bilder, innan de blev nöjda.
Projektet har blivit mer omfattande än vad hon räknat med och fortfarande väntar hon på en del besked. Men redan nu är det en imponerande samling personer som accepterat att delta i hennes fotoprojekt:
Politikerna Lars Orly, Mona Sahlin, Lars Leijonborg, Lars Engqvist, Marita Ulvskog och LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin; medierepresentanterna Robert Aschberg, Jan Scherman, Helle Klein, Viggo Cavling och Amelia Adamo; från kultursektorn och näringslivet: Horace Engdahl, Åse Kleveland, Lars-Johan Jarnheimer (koncernchef för Tele 2) och Bo Ekman (styrelseordförande inom näringslivet).
Del av vandringsutställning
–Jag har varit både modell och projektledare och det har varit väldigt nyttigt, summerar Ulrika Larsson.
Vad porträtten säger vill hon inte kommentera, de ska tala för sig själva. De blir hennes bidrag till en utställning för Stockholms läns museum. Det är en vandringsutställning med tre etablerade konstnärer och tre elever och den öppnar den 23 oktober i Haninge utanför Stockholm.
Redan nu finns intresse för att hon ska ställa ut projektet i sin helhet – hur det gått till och med all dokumentation – men det är än så länge ett frågetecken. n
Ulrika Larsson
35 år, född i Härnösand. Kom till Stockholm 1989. .
Gymnasieekonom, konstkurs på Folkuniversitetet, konstutbildning vid Birkagårdens folkhögskola och Gärleborgsskolan, går nu sista året vid Konstfack i Stockholm.
Deltog i Liljevalchs vårsalong 2004.