LOL, cs, ql och :-)

KULTUR: KULTUR. DET MYSTISKA SMS-SPRÅKET2004-05-04

Mänsklig kommunikation är i ständig utveckling, och med teknikens hjälp tar den sig nya vägar. I takt med att användandet av SMS ökar har ett nytt språk börjat att utvecklats. Det så kallade SMS-språket.

Av:  Christian Örjestål

Användandet av SMS ökar i hela världen. Under första halvåret 2003 sändes 811 miljoner SMS i Sverige. Jämfört med motsvarande period året innan är det en ökning på 32 procent. I genomsnitt betyder det att varje kund skickar 16,8 SMS per månad.

SMS, Short Message Service, är korta textbaserade meddelanden som sänds mellan mobiltelefoner. SMS kan liknas vid att skicka mejl mellan två mobiltelefoner. Med den skillanden att SMS inte kan vara hur långa som helst och att tangentbordet och skärmen på en mobiltelefon är mycket, mycket mindre än på en dator.

På grund av just den tekniska begränsningen har SMS-språket utvecklats till vad det är idag. För att snabbt kunna skriva SMS har ett stort antal förkortningar och känslosymboler tagits i bruk. Språkvetaren Ylva Hård af Segerstad Hasselgren beskriver SMS-språket som en ”translingvistisk dragqueen” när hon förklarar att språkbruket inom SMS visar drag som är karaktäristiska för både tal- och skriftspråk.

Skillanden mellan det talade (exempelvis en diskussion ansikte mot ansikte) och det skrivna språket (exempelvis en bok) är stora. I en diskussion mellan två personer förekommer så kallade ”kommunikationsreglerare” (hmm, ehh, hehe och liknande) och ”återkopplingsenheter” (ja, visst, okej med mera). Talspråket förstärks ofta av ”kompletterande information”, till exempel tonfall, gester och pauser. Inom det skrivna språket är den informationen svårare och mer tidskrävande att förmedla. Därför måste en skriven text bestå av så mycket information att den kan ”stå för sig själv”.

Kommunikation förändras och det finns en god anledning till det. Olika situationer med olika förutsättningar kräver en flexibilitet av utövarna. Det enklaste exemplet på denna anpassningsförmåga kan vara att någon höjer rösten för att göra sig hörd. Eller att någon pratar på ett sätt med sin son, på ett annat sätt med sin mamma och på ett tredje sätt med en myndighetsperson. Varje situaion har sitt kommunikationssätt.

Den viktigaste förutsättningen för SMS är att det bygger på att kommunikationen sker via text. Dessutom är varje SMS fastställt till ett visst antal tecken. Texten skrivs (oftast, man kan även skicka SMS via webben) med hjälp av mobiltelefonens knappsats och läses på telefonens display. Det gör att SMS-språket har en inbygd förmåga att rationalisera kommunikationen. De flesta SMS skickas dessutom mellan släkt och vänner. Mottagaren och sändaren har alltså gemensam bakgrundsinformation om varandra och innehållet bygger ofta på sådant som de båda känner till sedan tidigare. Det gör också att ett SMS-meddelande ofta är informella och ”snackiga” i sin ton.

SMS-språket använder sig flitigt av förkortningar, både nya och gamla välkända. Några exempel kan vara:

  • CS = Ses
  • Lr = Eller
  • BTW = By the way (förresten)
  • El. dyl = Eller dylikt
  • P&k = Puss och kram
  • Ql: Kul
  • Å = Och
  • E = Är
  • D = Det
  • R = Är
  • L8r = Later (senare)
  • Aka = Also known as (även känd som)
  • LOL = Laughing out loud (skrattar högt)
  • ROTFLOL = Rolling on the floor Laughing out loud (Rullar runt på golvet och skrattar högt)

En vanlig mening som:

”Hur är läget, ska vi ses, eller? Kul förresten att ni är hemma”

skulle alltså kunna skrivas så här:

”Hur e läget? ska vi cs, lr? BTW ql att ni r hemma”.

För att ytterligare effektivisera användandet av text är det vanligt att man utlämnar text som ändå anses vara självklar.

Ovanstående exempel skulle då kunna lyda som följer:

”Läget? cs? Btw ql att ni r hemma”

.

Genom att utlämna en del vokaler kan meningen bli ännu kortare:

”Lgt? cs? Btw ql att ni r hemma”

.

Precis som i chattsammanhang på webben kan det vara nödvändigt att låta skrivspråket uttrycka mer än vad som är traditionellt. Vanligast är att det sker med hjälp av så kallade ”smilisar”. Smilisar är ett antal tecken som, satt i en bestämd följd, kan efterlikna ett ansiktsuttryck. Exempelvis:

  • glad :-)
  • Ledsen :-(
  • Glad och flirtig ;-)
  • Förvånad :-O

Behöver vi frukta att det utbredda SMS-språket, med dess förkortningar och användande av låneord, ska utarma det svenska språket? Inte enligt Ylva Hård af Segerstad Hasselgren som skriver ”de som fruktar att skriftspråket radikalt håller på att förändras kan nog lugnas. Språkbruket i SMS bör snararst ses som en specialanpassning till förutsättningarna för just denna typ av kommunikation. Det är en variant bland många andra varianter och det ena bruket behöver inte utsesluta det andra. Språkbruket i SMS visar snarare exempel på kreativa språkliga lösningar för att undvika det som är ansträngande, tidskrävande, utrymmeskrävande eller svårt att uttrycka i skrift”.

SMS i Sverige är i jämförelse med övriga nordiska länder ett dyrt kommunikationssätt. Därför är det inte heller lika utbrett, även om det är mycket vanligt, som i till exempel Norge där den genomsnittlige mobilanvändaren skickar fyra gånger så många SMS som i Sverige.

Källor

Ylva Hård af Segerstad Hasselgren, ”Språket i SMS – en translingvistisk dragqueen”.

Ylva Hård af Segerstad Hasselgren & Sylvana Sofkova Hashemi, ”Skriftspråk i förändring möter förlegade skrivstöd”.

ÄMNEN:

Kultur

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA