Sparkrav skapade krisen

LEDARE2009-02-03

Försäkringskassans omorganisation har drabbat medborgare och personal. Krisens främsta orsak är regeringens besparingar. Nu krävs ett beslut om tillräckliga resurser för att skapa arbetsro.

Debatten om Försäkringskassans kris präglas av försök att utse syndabockar. Ledning, styrelse och ansvarig minister – alla verkar de mena att någon annan bär skulden. Man skyller på varandra, men också på den tidigare ledningen och den förra regeringen.

Sanningen är att många har del i ansvaret.

Den socialdemokratiska regeringen hade kunnat skapa bättre förutsättningar för den stora omorganisation myndigheten genomgått.

I arbetet med att genomföra den har den tidigare ledningen också gjort åtskilliga misstag. Man har inte fått ordning på de dyra IT-systemen. Omställningar har genomförts hastigt och inte sällan ganska hänsynslöst. Samtidigt som man brottats med inkörningsproblem har uppsägningar gjorts.

Pressen på dem som är kvar har stundtals varit orimlig. Ändå har lojala medarbetare försökt ge medborgarna den service de har rätt till – till priset av stress och mängder av övertidstimmar.

»De som jobbar här är lite som Florence Nightingale – man gör sitt yttersta för att hjälpa kunderna«, sade ST-avdelningens sektionsordförande i Blekinge, Bo Bergström, till ST Press i maj 2007. Redan då riskerade många att få vänta på sin föräldrapenning.

Sedan dess har problemen eskalerat. Åtskilliga drabbade medborgare har synts i medierna. Även om läget förbättrats under hösten, nås målen ännu inte.

Att allt detta tärt på Försäkringskassans anställda är tydligt. Två tredjedelar anser att de har alldeles för mycket att göra, visar en ST-enkät. Nära hälften arbetar över varje vecka. Lika många möter varje vecka kritik och besvikelse från medborgarna.

Även den nya generaldirektören, Adriana Lender, bär som tidigare chef
i myndigheten ett ansvar för omorganisationens problem. Men när hon nu talar om behovet av ytterligare resurser och arbetsro förefaller hon i alla fall vara på rätt spår.

Det tyngsta ansvaret för dagens situation måste läggas på socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Dels lade hon sten på börda med sin brådska att införa nya och komplicerade regler i sjukförsäkringen. Men framför allt har hon satt organisationen på svältkur. Själv hävdar hon att myndigheten fått ett tillskott – men samtidigt har regeringen minskat anslagen med ännu större belopp. Totalt har anslagen minskat med nästan 600 miljoner kronor jämfört med 2006. Antalet årsarbetare har minskat med 2 500. Efter en sådan nedskärning är det magstarkt att, när verksamheten inte fungerar, hänvisa till att informationen från styrelse och ledning varit dålig. Varningssignaler har inte saknats.

När stora och komplexa organisationer reformeras, måste det göras med en rimlig tidsplan och anständiga resurser. Fallet Försäkringskassan är närmast ett skolexempel på hur det inte får gå till. Statskontoret ställer frågan varför en sänkning av tempot i förändringsarbetet inte övervägts. De är inte ensamma om att undra.

Nu begär Försäkringskassan 950 miljoner kronor extra för att klara årets verksamhet. Vi får hoppas att myndigheten får denna helt nödvändiga förstärkning. Och att den räcker till att återställa förtroendet hos medborgare och medarbetare.

Alexander Armiento
chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA