Få nyanlända har fått jobb

ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-08-23

Arbetsförmedlingens nya uppdrag att snabbt få in nyanlända invandrare i arbete har hittills endast lett till ett femtiotal arbetstillfällen för de drygt 4 000 nyanlända.

Den så kallade etableringsreformen, som infördes 1 december förra året, ger Arbetsförmedlingen ett samordningsansvar för de nyanlända. Var och en ska få en etableringsplan och erbjudas insatser som ökar chanserna på arbetsmarknaden. Man har också rätt att välja en så kallad etableringslots, och Arbetsförmedlingen anlitar just nu omkring 150 privata lotsföretag.

Fyra av fem nyanlända har en etableringsplan, och av dem har två tredjedelar valt en lots. Men när det kommer till jobb ser det alltså betydligt sämre ut. Ett femtiotal personer har eller har haft jobb, men bara arton personer har skrivits ut från etableringsstödet på grund av arbete eller utbildning. För att nå bättre resultat krävs snabbare pappershantering och mer samarbete mellan myndigheterna, anser gd Angeles Bermudez-Svanqvist.

Arbetsförmedlare som arbetar med etablering har vittnat i ST Press om att det behövs mer resurser och att en omfattande byråkrati äter upp den tid som hade behövts för att hitta möjliga arbeten. Och även i Arbetsförmedlingens rapport sägs att hindren är stora. Bostäder är svåra att hitta i de regioner där jobben finns. Och det beror inte enbart på faktisk bostadsbrist, utan också på bristande vilja i kommunerna, enligt rapporten.

Andra problem är att det kan ta tid att få svenskundervisning och barnomsorg. Arbetsförmedlingen har därför själv startat svenskundervisning på vissa håll. Och den omtalade byråkratin kommer bland annat till uttryck i att olika ersättningar hanteras av olika myndigheter: Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket och Skatteverket. Många gånger blir det ett glapp mellan olika ersättningssystem, och då måste den nyanlända invandraren vända sig till kommunen och ansöka om socialbidrag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA