Tjänstemän lämnade LO bakom sig
I helgen lämnade tjänstemännen inom industrin IF Metall bakom sig och tecknade ett avtal på 18 månader. Den första löneökningen kommer
1 juni och ger 0,7 procent. Sammanlagt blir löneökningarna 2,6 procent.
Att Unionen och Sveriges Ingenjörer tecknat avtal utan att invänta IF Metall innebär att den gemensamma fronten gentemot arbetsgivarna Teknikföretagen och Industri- och kemigruppen brutits.
Vid ST Press pressläggning på måndag kväll hade IF Metall ännu inte fått något nytt bud av arbetsgivarna eller medlarna.
Vill ha »tydligt märke«
STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar tycker det är olyckligt att de tre industriförbunden inte fortsatt tillsammans. Huruvida det innebär att industriavtalet upphör att vara ett märke för övriga avtal är för tidigt att säga, menar hon:
– Men från vår sida hoppas vi att slutresultatet från avtalen inom den konkurrensutsatta industrin blir ett tydligt märke. Det gäller både längden och innehållet.
En av fackens stridsfrågor har varit att förhindra att arbetsgivarna kringgår rätten till återanställning genom att ta in bemanningsföretag. Nu får tjänstemännen möjlighet att förhandla om frågan vid missbruk. På IF Metall är man dock inte beredd att släppa sitt ursprungliga krav, enligt förbundets pressombudsman Lars Ankarfjäll.
Det avtal som Unionen och Sveriges Ingenjörer tecknat löper från 1 april i år till 30 september 2011. I slutet av perioden ska löneökningarna ha blivit minst 2,6 procent. Den första ökningen på 0,7 procent har förskjutits från 1 april till 1 juni i år.
Därutöver ska 0,2 procent avsättas till kompetensutveckling.
I Unionens avtal finns en individgaranti på 294 kronor och en ytterligare månad med föräldralön.
Sveriges Ingenjörer har möjlighet att frångå sifferuppgörelsen och välja helt lokal lönebildning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.