"Domen minskar statens attraktionskraft"

OMLOKALISERING2017-11-15

”Vi har fått klarhet i vad som gäller vid omlokalisering av hela myndigheter, men det kommer att påverka statens attraktionskraft som arbetsgivare i negativ bemärkelse”, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck, om Arbetsdomstolens dom. ST förlorade målet.

Fastighetsmäklarinspektionen ska omlokaliseras till Karlstad senast 1 december i år. Arbetsgivaren har hävdat att de anställda är skyldiga att utföra arbete där. Men ST och Jusek är av motsatt uppfattning och har stämt staten, som företrätts av Arbetsgivarverket. Förbunden anser att de arbetstagare som de företräder inte är skyldiga att utföra arbete i Karlstad eftersom de har anställts i Stockholm.

I dag kom Arbetsdomstolens dom. Domstolen går på statens linje och slår fast att de anställda på Fastighetsmäklarinspektionen är skyldiga att arbeta i Karlstad.

– Har du inte placeringsort angivet i anställningsavtalet är du enligt domen arbetsskyldig oavsett vart i Sverige myndigheten flyttar, konstaterar Veera Littmarck.

Domen går inte att överklaga och blir därför vägledande.

Veera Littmarck betonar att domen enbart gäller omlokalisering av hela myndigheter. Rätten har nämligen understrukit att den inte tagit ställning till situationer där delar av myndigheter omlokaliseras. 

För statligt anställda innebär domen att om de inte har placeringsorten angiven i anställningsavtalet, måste de säga upp sig själva om de inte vill flytta med om myndigheten omlokaliseras. Konsekvensen för den enskilde blir kortare uppsägningstid än om arbetsgivaren skulle blivit tvungen att ha sagt upp arbetstagarna. Dessutom finns risk för avstängning från a-kassan i 45 dagar.

Veera Littmarck anser att det inte bara är de enskilda som förlorar på rättens utfall, utan även den statliga arbetsgivaren, trots att Arbetsdomstolen gick på Arbetsgivarverkets linje.

– Det här kommer att påverka statens attraktionskraft i negativ bemärkelse. Staten får inte konkurrera med lön, utan det staten kan konkurrera med är bättre villkor. Den här domen leder till sämre villkor för statsanställda än för dem på privata arbetsmarknaden.

Hon noterar att två av rättens ledamöter var skiljaktiga och håller med om deras argumentation – att arbetsgivaren inte har klargjort i anställningsavtalen att en mer vidsträckt arbetsskyldighet än på övriga arbetsmarknaden skulle gälla. Och att det därför inte är rimligt att arbetstagarna skulle vara arbetsskyldiga på annan ort.

Veera Littmarck konstaterar att man hade en tryggare anställning i staten förr.

– Det har vi inte längre. Jag tycker att domen visar på en förlegad syn på arbetsmarknaden.

ST kräver att lagen om anställningsskydd ses över.

Veera Littmarck, förbundsjurist ST.
Bild: Casper Hedberg
Veera Littmarck, förbundsjurist ST.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Omlokalisering
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA