KU granskar minskande öppenhet

OFFENTLIGHET2012-11-26

Riksdagens konstitutionsutskott, KU, inleder en granskning av Regeringskansliets användande av sekretesstämpeln. Också Justitieombudsmannen, JO, har inlett en granskning, skriver Dagens Nyheter, DN.

Det har framförts många klagomål på att offentliga handlingar inte lämnas ut från statliga myndigheter. JO har fått ta emot flera kritiska skrivelser om Regeringskansliets rutiner. Utlämnande av handlingar tar lång tid och i vissa fall har politiker getts möjlighet att rätta till misstag innan handlingar lämnats ut, skriver DN.

”Det finns en politisering av den här hanteringen som jag tycker man måste vara väldigt kritisk till. I regeringskansliet tycks det vara så att man inrättat ett system där utlämnande av handlingar ska gå till en central nivå i statsrådsberedningen, där det behandlas politiskt, innan man lämnar ut handlingen, säger KUs ordförande Peter Eriksson, MP, till tidningen.

KU har tre granskningsärenden där regeringens hantering av sekretess är en del av granskningen. Det senaste gäller ett e-postmeddelande som inte diarieförts hos Försvarsdepartementet i härvan kring Saudiaffären.

Också lagstiftningen ändras för att minska allmänhetens rätt till insyn. Sedan den nya offentlighets- och sekretess­lagen infördes 2009 har 69 änd­ringar som försämrat insynen genomförts, skriver DN.

”Varje liten ändring är så liten att ingen reagerar på det men när man ser ändringarna sammantaget så kan man få en helt annan bild”, säger Peter Eriksson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA