Tysk parlamentariker hetsade mot judar

EXTREMISM2006-02-21

På sommaren 2005 deltog den tyske parlamentarikern Klaus Menzel i en högerextrem festival utanför Norrköping. Där pekade han ut judar som demoner. Polisen var närvarande, men ingrep inte.

Av:  Christoph Andersson

Klaus Menzel representerar det högerextrema partiet NPD i Sachsens delstatsparlament. I den egenskapen var han i höstas inbjuden till en nordisk festival med 300 deltagare på Vikbolandet. På festivalscenen uppträdde han tillsammans med den högerextreme sångaren Michael Müller. Tillsammans presenterade de en sång om demoner.

–Sången handlar om att de inte är anpassbara och att de förtrycker alla folk, sade Müller på tyska och skrattade.

Michael Müller och Klaus Menzel slutade presentationen med att förklara vilka sången egentligen handlar om.

–Judarna, påpekade Müller och fick publiken att hånskratta.

Bland deltagarna fanns även ett tiotal östgötapoliser. Deras uppdrag var att underrätta justitiekanslern om något på festivalen kunde klassas som hets mot folkgrupp.

Publicerades på nätet

–Vi har inte hört det här, säger insatsledaren Christer Wiktorsson om Klaus Menzels och Michael Müllers tal.

Trots att polisbilarna är utrustade med videokameror, så beslutade Christer Wiktorsson att inga tal och ingen musik behövde bandas eller filmas. Däremot bandades Menzels och Müllers tal av arrangörerna. Några dagar efter festivalen publicerades talet och sången på nätet.

–Jag tycker att det är förfärligt, säger landshövdingen och före detta rikspolischefen Björn Eriksson efter att ha lyssnat på inspelningen. För mig verkar det vara klockrent lagbrott.

Björn Eriksson har bildat ett nätverk för att bekämpa växande högerextremism i Östergötland. Han ställer sig frågande till östgötapolisens agerande. Björn Eriksson anser att framförandet och publiceringen på nätet »borde ha lett till ett åtal för hets mot folkgrupp«.

Ingen förundersökning

Trots att östgötapolisen numera känner till Klaus Menzels och Michael Müllers tal, har ännu ingen förundersökning inletts. Ljudkvalitén på den högerextrema hemsidan anses vara för dålig.

Däremot överväger socialdemokraterna i Sachsens parlament att göra en anmälan hos den tyska polisen. I Tyskland är hets mot folkgrupp och antisemitiska uttalanden allvarliga brott.

–Men det är också en politisk skandal, säger socialdemokraten och ålderspresidenten i Sachsens delstatsparlament, Cornelius Weiss. I Sverige har Menzel uppträtt som tysk parlamentariker. Han har skadat Sachsens och Tysklands anseende i utlandet.

Radioprogram om högerextremism

På lördag den 25 februari sänder P1 tre program av Christoph Andersson om svensk och tysk högerextremism:

Kl 11.03: Vår grundade mening.

Senare samma dag sänds två dokumentärer: »Kampen om gatan, skallarna och parlamentet«

Kl 14.03: Om hur svenska poliser hanterar extremhögern

Kl 20.03: Om NPD i tyska delrepubliken Sachsen (repris från 18/2)

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA