Fackförbund utan skyddskommitté

UNIONEN2008-05-20

De anställda på fackförbundet Unionen saknar skyddskommitté. Detta trots förbundets linje att en skyddskommitté ska finnas på alla arbetsplatser, skriver medlemstidningen Kollega.

Enligt tidningen finns inte heller några planer på att införa någon skyddskommitté på förbundskansliet med 430 anställda.

Fackförbundet Unionen bildades vid årsskiftet genom en sammanslagning av Sif och HTF. Kansliets huvudskyddsombud, Tomas Svartling, säger till Kollega att han krävt att det ska inrättas en skyddskommitté sedan oktober förra året, men fått svaret att det inte kan ske just nu då förbundet står inför stora förändringar.

– Men det är just vid stora förändringar det uppstår risker och då måste man kunna hantera dem, säger han till tidningen.

Unionen står mitt i en process med personalminskningar. Antalet anställda ska minskas med en tredjedel fram till nästa sommar. Målet är att det ska kunna ske utan uppsägningar.

Enligt Arbetsmiljölagen ska det finnas en skyddskommitté med företrädare från arbetsgivaren och arbetstagarna på arbetsplatser med minst 50 anställda. Om arbetstagarna på en mindre arbetsplats så begär ska det tillsättas en skyddskommitté.

Arbetsmiljölagens regler

Enligt Arbetsmiljölagen ska det finnas en skyddskommitté med företrädare från arbetsgivaren och arbetstagarna på arbetsplatser med minst 50 anställda. Om arbetstagarna på en mindre arbetsplats så begär ska det tillsättas en skyddskommitté. (Arbetsmiljölagen 6 kap 8 paragrafen.)

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA