Fall vanligaste orsaken till arbetsplatsolyckor

ARBETSMILJÖ2024-04-23

Att halka eller snubbla är den vanligaste orsaken till anmälda arbetsplatsolyckor med sjukfrånvaro. Nu ska Arbetsmiljöverket inspektera det förebyggande arbetet.

Mellan 2019 och 2023 fick Arbetsmiljöverket in drygt 31 000 anmälningar om arbetsplatsolyckor med sjukfrånvaro som orsakats av att arbetstagare halkat eller snubblat på marken eller golvet. Det är den vanligaste orsaken till arbetsplatsolyckor med sjukfrånvaro. Närmare 30 procent av de olyckor där någon halkat eller snubblat har resulterat i frakturer som exempelvis benbrott. I 6 procent av fallen har följden blivit hjärnskakningar eller hjärnskador.

”Det är i det enkla som många fallolyckor sker. En fallolycka kan leda till omfattande sjukskrivning om det vill sig riktigt illa. Man ska inte förringa risken att snubbla, för det är lätt hänt och konsekvenserna kan bli stora”, understryker Malin Cato, projektledare på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Fallolyckor förekommer i alla branscher, men offentlig förvaltning återfinns bland de sektorer där de är vanligast, tillsammans med vård och omsorg, utbildning, transport och magasinering och tillverkning.

Nära 60 procent av anmälningarna görs av kvinnor. Det beror på att anmälningarna i kvinnodominerade yrken som vård och omsorg utgör störst andel av det totala antalet anmälningar av dessa arbetsplatsolyckor.

I inspektionsinsatsen ”Fall på samma nivå” planerar Arbetsmiljöverket att inspektera drygt 400 arbetsplatser i branscher som inte redan ingår i andra inspektionsinsatser. Inspektioner kommer att göras främst på företag med fler än nio anställda och företag som inte inspekterats de senaste tre åren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA