Sedan julen då sambons klapp visade sig innehålla ett teleskop släpper Tomas Wikander ogärna rymden ur sikte.
Bild: Patrik Lindström
Sedan julen då sambons klapp visade sig innehålla ett teleskop släpper Tomas Wikander ogärna rymden ur sikte.

Flygledaren ser stjärnor när han sover

FÖRDJUPNING: INTERVJU2015-11-17

Flygledaren och ST-medlemmen Tomas Wikander i Borlänge är amatörastronom. Att titta ut i rymden ger honom starka naturupplevelser.

Du är aktiv i Svensk Amatörastronomisk Förening. Hur uppstod intresset för rymden?

– Jag har nog alltid varit mer eller mindre intresserad. Men för sex år sedan triggades intresset i gång på allvar. 2009 var det internationella astronomiåret. Jag hade funderat på att köpa ett teleskop men så fick jag ett i julklapp av min sambo. Vi kunde se månen, Mars, Jupiter och Saturnus. Sedan var cirkusen i gång. Jag köpte större och större teleskop och kunde se mer ljussvaga föremål i djuprymden. Med större grejer ser man längre, sedan märker man att man aldrig blir nöjd. Man når en gräns för vad de visuella teleskopen kan visa till en rimlig peng. Jag har mer och mer gått över från visuell till fotografisk astronomi.

Nu gör du de bästa observationerna av rymden när du sover. Hur går det till?

– På kvällen programmerar jag en liten sekvens över vilka bilder jag vill ha. Jag går och lägger mig och låter kameran göra jobbet. Sedan kan jag ta hand om bilderna när det blir tid över.

Vad är fördelen med det, förutom att du får sova?

– Jag började med visuella observationer i teleskop, men då ser man allt i gråskalor. På fotografierna får jag fram färger och djup på ett helt annat sätt. Jag är särskilt intresserad av så kallade

variabla stjärnor, det vill säga stjärnor som varierar i ljusstyrka. Under en hel natt kan kameran följa en eller flera stjärnor som varierar i ljusstyrka från svag till stark till svag igen.

Varför varierar stjärnor i ljusstyrka?

– Det finns många olika skäl. Åldrande stjärnor tenderar att pulsera i storlek. De expanderar och kontraherar. Ibland förekommer det att stjärnor skymmer varandra.

 

Vad väcker det för känslor i dig att titta ut i rymden?

– Oj, det är en bra och svår fråga. Jag tror att jag uppfylls av känslan att vi finns i något väldigt stort, att vi är väldigt små i ett stort universum.

Vissa av oss skulle kunna bli skrämda eller nedstämda av denna litenhet, men inte du?

– Jag vet att en del kan känna så, men inte jag. Man känner sig väldigt liten, men samtidigt som ett med universum. Det är en stark naturupplevelse.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA