Mobilen har gjort jobbet säkrare

FÖRDJUPNING: SGU2009-08-18

Ensamarbete som geolog i skogen har sina risker. Men tekniska hjälpmedel som gps och mobil har förbättrat mycket, anser ST-avdelningens ordförande Anders Gustafsson.

Frågan om ensamarbete har diskuterats mycket genom åren, säger han.

– Förr hade vi bara karta och kompass, och om det börjar mörkna kan det vara svårt att se var man är. Det har hänt att folk har blivit kvar i skogen.

Med modern teknik har det dock blivit lättare att få hjälp om man skadar sig eller kommer vilse.

Ett annat, kanske oväntat, arbetsmiljöproblem kan vara ilskna markägare, berättar Anders Gustafsson.

– Många tror kanske att vi ska göra någon åverkan, och en del kan vara väldigt aggressiva. Vi kan åberopa allemansrätten, men det är ju inte så trevligt med bråk. Det kan hända att man backar.

De ofta långa restiderna har varit en het facklig fråga för SGU-are som arbetar i fält. En stor del av ledigheterna har gått åt till resor. Man arbetar tio dagar och är ledig fyra.

– Man kanske bara kan vara hemma två av de fyra lediga dagarna, säger Anders Gustafsson.

Men nu har arbetsgivaren gått med på att resorna, från och med denna sommar, ska räknas som arbetstid vid en längre tids fältarbete. Restiden tas ut som flexledighet. Även säsongsanställda har rätt till kompensationsledighet, trots att de inte har flextid, enligt personalchef Birgitta Wennberg.

– De får ta ut ledighet efter överenskommelse med projektledaren, säger hon.

Fältarbetet innebär ensam vandring långt in i skogen. Det är viktigt att gps och mobil fungerar.
Fältarbetet innebär ensam vandring långt in i skogen. Det är viktigt att gps och mobil fungerar.

Bergarter

Bergarter är ansamlingar av mineral, oftast flera olika. Det mesta av berggrunden i norra och östra Sverige bildades för knappt två miljarder år sedan. I de sydvästra delarna tillkom bergen senare och har omvandlats flera gånger.

Bergarterna delas in i tre huvudtyper:

  • Magmatis­ka.
    Har bildats gen­om kristallisation av smält stenmaterial, magma. Det sker långt ned i jord­skorpan eller på markytan. Exempel: granit, vulkanit, diorit och peridotit.
  • Sedimentära. Bildas bland annat av fossiler och av förvittrade bergarter som omvandlats till sand eller grus och därefter cementerats. Exempel: sandsten, kalksten och stenkol.
  • Metamorfa. Berg som omvandlats, genomgått en metamorfos. Bildas när berggrunden sjunker ned i jordskorpan och utsätts för starkt tryck och hög temperatur. Exempel: gnejs, marmor, täljsten och glimmerskiffer.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA