Borg öppnar plånboken inför valet

STATSBUDGETEN2013-09-18

Sverige står starkt och kan satsa för att sätta fart på tillväxten och minska arbetslösheten.
Det var budskapet från finansminister Anders Borg när han presenterade budgeten för 2014. Budgeten innehåller totalt satsningar på 24 miljarder kronor.

Av:  Cecilia Axelsson

Återhämtningen i den internationella ekonomin går ännu trögare än regeringen trodde i våras. Ändå väljer regeringen att öppna plånboken inför valåret 2014.

Det motiverar finansminister Anders Borg med att de starka svenska statsfinanserna gör det möjligt att spendera, för att stötta återhämtningen. Också till priset av att budgetunderskottet blir 1,5 procent av bruttonationalprodukten.

– Vi har en utdragen internationell lågkonjunktur och vi är ett litet konjunkturkänsligt land med stort utlandsberoende. Då är det naturligt att hålla uppe inhemsk efterfrågan i dåliga tider, sade Anders Borg vid pressträffen idag.

Situationen i omvärlden är fortsatt besvärlig, varnade Borg, med ”betydande nedåtrisker”. Och krisen påverkar också den svenska ekonomin.

– När det regnar i Europa blir det disigt i Sverige, som Anders Borg uttryckte det.

Och krisen sätter tydliga spår. Arbetslösheten är fortsatt hög och Borg varnar i budgeten för att det är stor risk att långtidsarbetslösheten biter sig fast. Och det kommer att dröja innan den totala arbetslösheten sjunker, förklarade han.

I år blir den 8,2 procent för att nästa år sjunka knappt märkbart till 8,1 procent. Inte förrän 2017 ligger arbetslösheten under 7 procent.

Tillväxten stannar på blygsamma 1,2 procent i år, men ökar till 2,5 procent 2014 och till 3,6 procent året därpå.

Det mesta i budgeten är känt sedan tidigare, nyheterna har portionerats ut en efter en. Den största satsningen är det femte jobbskatteavdraget, som slukar hälften av reformutrymmet eller 12 miljarder kronor.

Slopad differentiering av avgifterna till a-kassan är också en stor post, det kostar 2,8 miljoner kronor. Prislappen för sänkt skatt för pensionärer ligger på 2,5 miljarder kronor.

Dessutom vill regeringen sänka brytpunkten för statlig skatt, kostnad 3 miljarder kronor. Men förslaget kan komma att stoppas i riksdagen av den rödgröna oppositionen och Sverigedemokraterna, något som upprör finansministern.

– Jag tycker man ska ta ansvar för Sveriges ekonomiska politik långsiktigt. Jag tycker man ska vårda en enhetlig budgetprocess över blockgränsen och inte smida planer om ett politiskt spel, sade han vid pressträffen.

Finansministern varnade också för att kostnaderna i sjukförsäkringen ökar kraftigt.

– En ökningstakt på 7 procent är helt ohållbar. Det är omöjligt att tänka sig att sjukförsäkringen ska få utvecklas på det sättet, sade Anders Borg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA