Budgeten får godkänt

STATSBUDGETEN2009-09-29

Krisen kommer inte att påverka utrymmet för löneutveckling i staten. Det är bra, anser ST, som ger budgeten betyget godkänd. Även TCO är i huvudsak positivt.

Regeringen gör rätt som lägger en expansiv budget för att mildra krisens effekter, anser TCO. Prognoserna för arbetslösheten är alarmerande och antagandena om fallande sysselsättning djupt problematiska, kommenterar TCOs ordförande Sture Nordh. Regeringen räknar med en arbetslöshet på runt elva procent fram till 2012.

TCO är dock starkt kritiskt till att arbetslöshetsförsäkringen fortsatt är i strykklass, med höga avgifter och låg ersättning. Man anser att en förstärkt
arbetslöshetsförsäkring är betydligt mer angelägen än ett fjärde steg i jobbskatteavdraget.

Kritik mot besparingar

ST säger att tillskotten till bland andra Arbetsförmedlingen, rättsväsendet och högskolan innebär att de verksamheterna slipper nedskärningar eller underskott. Men förbundsordförande Annette Carnhede påpekar att Arbetsförmedlingens resurser ligger på 2006 års nivå, trots att vi nu har en jobbkris. Hon invänder också mot besparingar på den nya myndigheten Trafikverket, som bildas 1 april nästa år. Regeringen räknar med besparingar redan året därpå, vilket enligt Annette Carnhede är orealistiskt.

Däremot är hon positiv till att regeringen inte utnyttjat de dåliga tiderna till att dra ned på statens kostnader för löner. Uppräkningen av löneanslaget sker enligt ett index som är kopplat till utvecklingen i den privata tjänstesektorn, med viss eftersläpning. Anslaget kommer nästa år att räknas upp med 4,43 procent.

De enskilt största åtgärderna i regeringens budget för nästa år är ett förstärkt jobbskatteavdrag på tio miljarder kronor och krisstöd till kommunerna på 17 miljarder kronor.

BNP-fall på fem procent i år

– Det är en krisbudget vi lägger fram, fastslog finansminister Anders Borg i riksdagsdebatten.

Sveriges BNP väntas falla med drygt fem procent i år, vilket gör 2009 till det sämsta året sedan andra världskriget. Arbetslösheten kommer enligt regeringens prognos att ligga på elva procent eller mer de kommande tre åren.

Vid sidan av jobbskatteavdraget och kommunstödet är de viktigaste konkreta förslagen för 2010:

  • Höjt grundavdrag för pensionärer, vilket kostar 3,5 miljarder kronor.
  • Kostnaderna för Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadspolitiska program ökar med drygt 3 miljarder kronor.
  • 2,6 miljarder till rättsväsendet, främst polis och kriminalvård. Rättskedjan får förstärkningar även i år, polisen med 780 miljoner kronor och kriminalvården med 300 miljoner kronor.
  • 1,9 miljarder kronor satsas på utbildning: 10 000 platser i komvux, 10 000 nya högskoleplatser och 3 0 000 platser i yrkeshögskolan. Studiemedlen höjs med 430 kronor per månad, men nästan hela höjningen ligger på lånedelen.

Den utgiftspost som ökar mest – och med automatik – i statsbudgeten är arbetslöshetsersättning och aktivitetsstöd. Den kostnaden väntas nästa år bli 54 miljarder kronor, en ökning från 2009 med 20 miljarder kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA