”Dålig svenska” vanligt svepskäl

DISKRIMINERING2009-06-12

Att en person talar dålig svenska är ett svepskäl som ofta dyker upp när arbetsgivare gjort sig skyldiga till diskriminering. Det säger diskrimineringsombudsmannen, DO.

DO har nyligen kommit fram till en förlikning med Jönköpings kommun i ett fall där en kvinna fick gå hem från sin praktikplats efter två timmar. Genom Arbetsförmedlingen hade hon fått praktik på ett äldreboende i Jönköpings kommun. Första dagen blev hon hemskickad för att hon enligt chefen inte behövdes längre. Skälet sades vara att hon ”inte talade så bra svenska”.

Sedan kvinnan anmält kommunen till DO visade det sig att det inte var kvinnans språkkunskaper som var problemet, utan en rörig situation på arbetsplatsen och bristande arbetsledning. Därför ansåg DO att kommunen missgynnat kvinnan på grund av hennes etniska tillhörighet. Nu har DO och kvinnan förlikats med Jönköpings kommun som betalar ut ett skadestånd på 35 000 kronor.

– Det är tyvärr vanligt att arbetsgivare nekar arbetssökande anställning eller praktik med hänvisning till deras dåliga språkkunskaper, utan att detta kan motiveras med vad jobbet kräver, säger DO Katri Linna.

– Många gånger används detta som ett svepskäl och får till följd att personer med utländsk bakgrund missgynnas på arbetsmarknaden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA