”EU-regler kan hota forskningen”

FORSKNING2013-02-25

16 svenska forskare och professorer varnar i en debattartikel i Svenska Dagbladet, SvD, för att nya EU-regler kan komma att hota den medicinska forskningen i Sverige och EU.

De 16 konstaterar i artikeln att svensk medicinsk forskning håller världsklass. En viktig framgångsfaktor har varit möjligheten att använda befintliga nationella register, till exempel det medicinska födelseregistret och cancerregistret. Den registerbaserade medicinska forskningen har inte fokus på enskilda patienter utan studerar i typfallet samband på gruppnivå. Forskningen kan därigenom upptäcka samband som är svåra att se inom sjukvården, skriver de.

Men ett förslag till ny EU-förordning, General Data Protection Regulation, hotar den viktiga forskningen. Förslaget syftar till att skydda den enskildes integritet. Enligt de 16 är alltför strama regler för dataåtkomst kontraproduktivt och riskerar att få negativa konsekvenser även för den enskilde.

”Den EU-förordning som nu föreslås riskerar att omöjliggöra registerbaserad forskning i hela EU eftersom de krav som ställs upp inte är praktiskt möjliga eller ens etiskt motiverade i medicinsk forskning på stora befolkningsgrupper”, skriver de 16.

Debattartikeln har undertecknats avJonas L Ludvigsson, Finn Rasmussen, Göran Pershagen, Anders Ahlbom, Hans-Olov Adami, Nancy Pedersen, Olof Nyrén, Sven Cnattingius, Anders Ekbom, Paul Lichtenstein, Mats LambeHenrik Grönberg, Jan-Eric Litton, Magnus Stenbeck, Annika Rosengren, Peter Nilsson, Göran Hallmans, Johan Hallqvist och Johan Sundström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA