Få som anställs på universitetet får fast jobb

HÖGSKOLAN2015-11-18

Av de över 1  300 nyanställningar som Uppsala universitet gjort under årets första åtta månader har bara 13,5 procent lett till tillsvidareanställningar. Det visar en undersökning som ST-sektionen gjort. Ett chockartat resultat, anser STs Ingela Parmryd.

– Vi hade väntat oss en stor andel visstidsanställda, men inte så stor, säger Ingela Parmryd, som är ersättare i STs sektionsstyrelse.

Hon tog initiativ till undersökningen efter att ha sett uppgifter om de rekryteringar som universitetet gjort under sommaren.

– Jag reagerade på att det var en väldigt hög andel visstidsanställda och undrade om det var en slump.

Det var det inte, visade det sig. Av de 1 339 rekryteringarna som gjordes från januari till augusti i år var bara 13,5 procent tillsvidareanställda. Då var de 241 doktoranderna inte medräknade, eftersom doktorander alltid har tidsbegränsade tjänster.

Resultatet av STs undersökning kan inte förklaras av ett stort antal provanställningar eller tidsbegränsade forskartjänster för doktorerade forskare, säger Ingela Parmryd. Endast 36 personer var provanställda, och visstidsanställningar var vanligare i gruppen teknisk och administrativ personal än bland lärare och forskare.

– Det stora problemet är anställningsformen allmän visstidsanställning, säger Ingela Parmryd. Sådana anställningar behöver arbetsgivaren inte motivera alls.

Bara två grupper stack ut åt andra hållet, med fasta tjänster över lag. I gruppen professorer granskades de som anställdes under 2014. Dessa 25 professorer hade samtliga fått tillsvidareanställning. Detsamma gäller de fem

rekryteringar som gjordes till personalavdelningen under januari–augusti 2015. De fick alla tillsvidareanställning eller provanställning.

Universitetets personalchef Stina Nyström vill inte kommentera fackets siffror om dem som nyrekryterats, men menar att det kan finnas felkällor i IT-systemet som uppgifterna är hämtade från. Hon tycker också att den undersökta perioden är alltför kort.

– Det vore intressant att göra en analys, men över en längre tidsperiod.

Siffror som Stina Nyström tagit fram ur personalsystemet visar att 73 procent av samtliga som var anställda på universitetet 21 september i år hade en tillsvidareanställning. Andelen har ökat med två procentenheter jämfört med samma datum förra året.

– Om det handlar om projekt eller arbetstoppar kan det mycket väl vara rimligt. Det kan ligga provanställningar i siffran också.

ST-sektionen bedömer dock att eventuella felkällor inte har någon större betydelse för helhetsbilden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA