Facket får inget veta om fusion

POSTEN2008-11-26

Postens personal får ingen information om den fusion med danska posten som var planerad till årsskiftet.

– Vi ställer frågor, men får inga besked, säger Kjell Strömbäck, ordförande för ST inom Posten. På senaste styrelsemötet sades bara att utredningen fortsätter.

Rickard Reinius på näringsdepartementet är statens representant i Posten. Han säger att skälet till att det varit så tyst är att det är tre parter som gått in i affären: svenska och danska staten samt riskkapitalbolaget CVC, som är delägare i danska posten.

– Det har varit en sidodiskussion kring vilket ägande det ska vara i danska posten, och den är mycket känslig. 

Näringsdepartementet kan inte bekräfta tidningsuppgifter om att Post Danmark köperut minoritetsägaren CVC inför fusionen.

Näringsminister Maud Olofssons ambition har varit att ett aktieägaravtal ska vara underskrivet före årsskiftet, säger Rickard Reinius. Därefter ska de båda postföretagen göra en konkurrensanmälan till EU-kommissionen.

– Det brukar ta omkring sex veckor, så förhoppningsvis är det klart för samgående i februari, säger han.

Om CVC inte längre finns med i bilden försvinner kravet på börsintroduktion av det nya bolaget. Men även med två helstatliga ägare finns möjlighet för den ena eller båda parterna att sälja av delar av sitt aktieinnehav, framhåller Rickard Reinius.

Kjell Strömbäck.
Bild: Sören Fröberg
Kjell Strömbäck.

Postfusionen

  • Planerna på ett samgående mellan svenska Posten och Post Danmark syftar till att få större volymer och att kunna matcha globala aktörer på marknaden.
  • Den svenska staten ska äga 60 procent av det nya bolaget och huvudkontoret ska ligga i Stockholm.
  • 2005 skedde en delvis privatisering av Post Danmark, då riskkapitalbolaget CVC gick in som ägare till 22 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA