Facklig kritik mot grönbok

EU2012-04-04

Europafacket kritiserar EU-kommissionens sätt att hantera problemen kring omstrukturering. Kommissionen tar ingen hänsyn till parternas åsikter, anser facket.

Europafackets reaktion kommer sedan EU-kommissionen publicerat en så kallad grönbok om omstrukturering, skriver de svenska fackens Brysselkontor. Kommissionen bör sluta skjuta problemet framför sig och sätta igång med aktiva åtgärder för att förbättra situationen för arbetstagare, anser facket.

Omstrukturering är i EUs fikonspråk ett annat ord för uppsägningar, de personalminskningar som företag och offentliga arbetsgivare gör när ekonomi och andra förutsättningar förändras. Facket anser att sådana förändringar ska genomföras i kontinuerlig dialog med arbetstagarsidan för att uppnå lösningar som är bra för alla parter.

Efter två samråd med arbetsmarknadens parter har kommissionen släppt en grönbok som behandlar omstrukturering. Enligt Europafacket har EU-kommissionen inte tagit någon hänsyn till vad som kom fram i samråden. I stället tar kommissionen ett steg tillbaka genom att nu genomföra ett offentligt samråd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA