Facklig seger i omröstning

EU2008-10-23

Europaparlamentet ställde sig bakom ett förslag som uppmanar Europakommissionen att omarbeta utstationeringsdirektivet. Det kan stärka kollektivavtalens ställning, enligt Jan Andersson, s.

Parlamentets resolution bygger på en rapport från ledamoten Jan Andersson, s. Beslutet är en reaktion på det senaste årets domar i EG-domstolen, bland annat i Vaxholmsmålet.

– EU-parlamentet tog i dag avstånd från ett Europa där vi konkurrerar med löner och arbetsvillkor. Likabehandlingsprincipen och lika lön för lika arbete ska vara vägledande, sade Jan Andersson till Brysselkontoret efter beslutet.

Enligt resolutionen är en inre marknad för tjänster ett gemensamt mål, men medlemsländerna har också kommit överens om grundläggande rättigheter för arbetstagare, som till exempel rätten att bilda fackföreningar, rätten att strejka och rätten att förhandla om kollektivavtal.

Kommissionären Vladimír Špidla sa inför parlamentets debatt att nationella tillämpningar är den bästa lösningen på problematiken, men välkomnade en öppen debatt.

Majoriteten i parlamentets omröstning var stor, men vänsterns svenska ledamöter la ner sina röster:

– Vi kan inte rösta för ett villospår, ett betänkande som helt saknar kraftfulla förslag som kan garantera den svenska kollektivavtalsmodellen, sa Eva-Britt Svensson till Brysselkontoret.

Folkpartisten Olle Schmidt varnade för att en revidering av utstationeringsdirektivet kan tvinga fram minimilöner, och därmed innebära slutet för den fria avtalsmodellen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA