Fler ensamrevisorer på myndigheterna

INTERNREVISION2011-04-01

Ekonomistyrningsverket, ESV, redovisar i sin årliga rapport till regeringen oro för att internrevisionen på allt fler myndigheter blir ett ensamarbete.

ESV har ett uppdrag från regeringen att varje år granska den statliga internrevisionen. Årets rapport bygger på en enkät till 64 av statens myndigheter. Enkäten visar att myndigheternas efterlevnad av de regler som gäller förbättras år från år. Men ESV oroas över att internrevision i ökande grad är ett ensamarbete, och att den som sätts att ansvara för internrevisionen på myndigheterna inte ens gör det på heltid.

Antalet myndigheter med ensamrevisorer har ökat från till 32 till 38 det senaste året. Vid 16 av dessa myndigheter arbetar ensamrevisorerna bara deltid, konstaterar ESV.

”ESV ser det som en oroväckande trend att antalet myndigheter med ensamrevisor hela tiden ökar och att dessa myndigheter i många fall inte anställer en internrevisor på heltid utan nöjer sig med 50 procent av en normal årsarbetstid, eller mindre”, skriver ESV i sin rapport.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA