Förtroendetapp på Läkemedelsverket

LÄKEMEDELSVERKET2012-06-20

Bara hälften av medarbetarna på Läkemedelsverket har förtroende för ledningen, enligt en medarbetarenkät. Samtidigt är generaldirektör Christina Åkerman i medialt blåsväder efter uttalanden om anställdas kontakter med medierna.

Mellan första och andra kvartalet i år sjönk andelen medarbetare som kände förtroende för ledningen på Läkemedelsverket från 62 till 49 procent. Pia Wictor i STs avdelningsstyrelse tycker att ledningen måste redovisa hur den tänker hantera det resultatet.

– Vi har gett signaler genom att svara på enkäten. Nu är det upp till ledningen att förmedla hur den tänker ta itu med svaren.

Verkets HR-chef Eva-Britt Örtegren säger till Publikt att ledningen redan arbetar med frågan, bland annat genom att förbättra informationen till medarbetare och chefer. Hon är dock inte förvånad över det svaga förtroendet, eftersom myndigheten just nu genomgår stora förändringar.

– Jag har medverkat i förändringsarbete i 15–20 år, och vet att förtroendesiffrorna för ledningen alltid sjunker i förändringstider.

Tidigare förtroendesiffror på drygt 60 procent är acceptabla även i en mer normal situation, anser hon.

– 60 procent är en gräns där får man vara nöjd.

Uppgifterna om sjunkande förtroende för ledningen läckte till medierna innan personalen informerats. Det föranledde generaldirektör Christina Åkerman att på ett stormöte deklarera att anställdas mediekontakter har en negativ inverkan på verksamheten.

Detta kom också ut, vilket tvingade Christina Åkerman att i ett pressmeddelande beklaga uttalandet och försäkra att hon respekterar meddelarfriheten och förbudet mot efterforskning. Publikt har inte kunnat nå Christina Åkerman för en kommentar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA