”FRA läcker hemlig information”

INTEGRITET2010-12-09

FRA lämnar ut stora mängder information från sin signalspaning till utländska underrättelsetjänster. Det hävdar en anonym brevskrivare till Signalspaningskommittén.

En person som uppger att han är anställd vid Försvarets Radioanstalt, FRA, har skickat e-post till den parlamentariska Signalspaningskommittén, skriver Ny Teknik. I brevet hävdar han att Sverige läcker mängder med signalspaningsinformation om svenskar till utländska underrättelsetjänster, utan att granska hela innehållet.

Enligt den anonyma brevskrivaren görs inte någon fullständig granskning av information som utbyts mellan FRA och underrättelseorgan i andra länder. Därmed kan uppgifter om vanliga svenska medborgares mejl, telefonsamtal, kontakter och sociala nätverk hamna i händerna på utländsk underrättelsetjänst. Detta kan strida mot lagen om behandling av personuppgifter i FRAs verksamhet, skriver Ny Teknik.

FRA bekräftar i ett pressmeddelande att vissa enskilda uppgifter i det anonyma brevet är korrekta, men hävdar att flera av brevskrivarens slutsatser är ”felaktiga eller föråldrade”.

Enligt FRA har hanteringen av personuppgifter och FRAs samarbete med andra länder och organisationer varit föremål för diskussioner med olika kontroll- och granskningsinstanser. Kontrollinstansernas uppgift är att se till att lagen följs.

”Personer som har synpunkter kring vår verksamhet kan vända sig till de organ som är satta att granska oss. Detta gäller självfallet även anställda och före detta anställda. Medlemmarna i Integritetsskyddsrådet och Parlamentariska kommittén är behöriga att hantera hemlig information”, säger informationschefen Anni Bölenius i pressmeddelandet.

”Däremot är det inte bra att sekretessbelagd information skickats via öppen e-post. Av allt att döma har dock syftet inte varit att medvetet röja hemliga uppgifter”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA