Fristående utvärdering klar trend

STATSKONTORET2011-04-27

Att inrätta fristående utvärderingsmyndigheter för att granska olika områden är en tydlig trend i den statliga förvaltningen. Det konstaterar Statskontoret i en rapport.

Att låta fristående myndigheter granska statens verksamhet inom olika sektorer har blivit allt vanligare, och bara under de senaste åren har flera nya utvärderingsmyndigheter bildats inom olika områden, skriver Statskontoret i en rapport. Myndigheten har gjort en granskning av ett antal sådana utvärderingsmyndigheter och den roll som de är tänkta att spela i det politiska systemet.

Rapporten visar att det finns en stor variation mellan de granskande myndigheterna. De har tillkommit under olika tidsperioder, i olika sammanhang och i olika syften. Det finns också skillnader när det gäller myndigheternas uppgifter och resurser och när det gäller regeringens styrning av myndigheterna.

Vid sidan av uppgiften att genomföra en oberoende utvärdering har de flesta av dessa myndigheter också fått andra uppgifter. Analys, omvärldsbevakning, statistikhantering och metodutveckling hör till de uppgifter som har lagts på utvärderingsmyndigheterna. För vissa myndigheter utgör utvärderingsverksamheten därför bara en mindre del av den totala verksamheten, konstaterar Statskontoret.

Rapporten konstaterar också att begreppet oberoende utvärdering oftare betyder oberoende från den myndighet man är satt att granska, och inte lika självklart oberoende i förhållande till regeringen. Men om alternativet är att lägga motsvarande resurser hos ansvarigt departement innebär inrättandet av en myndighet att resurserna inte riskerar att ätas upp av den dagliga ärendehanteringen i Regeringskansliet, menar Statskontoret.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA