JK vill skrota tryckfrihetslagen

GRUNDLAG2007-10-07

Justitiekanslern, JK, Göran Lambertz vill skrota den nuvarande tryckfrihetsförordningen och ersätta den med en teknikoberoende yttrandefrihetsgrundlag.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Göran Lambertz att det är otillfredsställande att personer som begått brott kan undvika straff om budskapet framförs i en viss form. Rätten att uttrycka sig bör vara likvärdig mellan ett i teknisk mening tryckt budskap och det som till exempel framförs i en blogg på internet, menar JK:

”En och annan person som utan tvivel borde dömas för brott slipper undan på grund av lagens konstruktion. Det har hänt, och det kommer att hända igen. Och grundlagarna tar inte full hänsyn till dagens kanske viktigaste medium, internet. Varför ska vi nöja oss med det?”

Enligt JK är det möjligt att skriva en ny grundlag för yttrandefriheten som inte bygger på den tekniska distributionen av yttrandet. Det kan göras utan att det nuvarande höga skyddet för vår rätt att yttra oss tar skada, och utan att meddelarskyddet påverkas. Det är en myt att skyddet för tryck- och yttrandefriheten försvinner om tryckfrihetsförordningen skrotas:

”Om det finns något hot så kommer det från EU, där skyddet för tryck- och yttrandefriheten är lägre och där man ibland har svårt att förstå varför vi värderar våra regler så högt. Men detta är ett hot som vi kan avvärja lika bra med en teknikoberoende lag.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA