JO kritiserar Transportstyrelsen

KÖRKORT2010-09-19

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Transportstyrelsen för hanteringen av körkortsfrågor. Det är främst långa handläggningstider och svårigheterna att nå myndigheten JO klagar på.

Ända sedan Transportstyrelsen vid årsskiftet tog över handläggningen av körkortsärenden från landets länsstyrelser har myndigheten haft svårt att få organisationen att fungera. Vid övergången lämnade länsstyrelserna över 100 000 pågående körkortsärenden till Transportstyrelsen. Det var dubbelt så många som myndigheten planerat för. I samband med överflyttningen transporterades totalt mellan sex och åtta miljoner dokument med lastbil från länsstyrelserna till Transportstyrelsen.

JO anser att det är förståeligt att det uppstår störningar när man genomför förändringar i statsförvaltningen. Men lagens krav måste upprätthållas även under sådana förhållanden, skriver JO i sitt beslut:

”Transportstyrelsen har i arbetet med förberedelserna för att inordna körkortsärendena i sin organisation inte tillräckligt beaktat detta. De negativa konsekvenserna har varit av en sådan omfattning att Transportstyrelsen, trots de svårigheter myndigheten har ställts inför, inte kan undgå kritik.”

Men enligt JO är det inte bara Transportstyrelsen som ska lastas för att situationen blivit ohållbar. JO anser att det som inträffat bör utvärderas också ur andra synpunkter än de rent juridiska.

Birger Höök, direktör för trafikregistret på Transportstyrelsen, medger i ett pressmeddelande att JOs kritik är riktig: ”Vi instämmer i den kritik som JO riktar mot Transportstyrelsen. Vi har inte riktigt räckt till och det har drabbat medborgare i form av långa handläggningstider och svårigheter att nå oss via telefon eller e-post, säger Enligt pressmeddelandet har myndigheten tagit in 50 extraanställda för att beta av köerna och kommer den närmaste tiden att ta in ytterligare 50.

”En okomplicerad ansökan om körkortstillstånd ska inte behöva ta mer än två veckor för oss att handlägga. Jag hyser god tillförsikt om att vi har en betydligt bättre situation framåt senhösten”, säger Birger Höök.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA