Kåpan förlorade miljoner

PENSIONER2008-03-14

Försäkringsföreningen Kåpan har förlorat mångmiljonbelopp av de statliga pensionsspararnas pengar på amerikanska obligationer. Men VD Gunnar Balsvik tycker spararna kan vara lugna.

Kåpan satsade 100 miljoner kronor i en fond med investeringar i amerikanska kommunobligationer. Marknaden för den typen av obligationer har punkterats och innehavet i fonden blivit i stort sett värdelöst. Vid sidan av Kåpan har bland annat Östersjöstiftelsen och flera svenska kommuner investerat stora belopp i samma fond.

– Det är extremt ovanligt med stora kreditförluster på en kommunobligation, säger Gunnar Balsvik och hänvisar till att aktieinvesteringar kan bli helt värdelösa om företaget man satsar i går i konkurs. Kommuner går utomordentligt sällan i konkurs.

När situationen med den stora förlusten stod klar för Kåpan beslutade pensionsföreningen att satsa ytterligare 100 miljoner kronor i fonden.

– Vi bedömde att läget på marknaden var extremt och att det måste återgå till något slags normalläge. Det kan visa sig att vi förlorar mer pengar, eller att vi tar tillbaka det vi förlorat.

Enligt Kåpans egna beräkningar har föreningen fått 32 miljoner kronor i utdelning på ursprungsinvesteringen samtidigt som följdinvesteringen värderas till 140 miljoner kronor. Den samlade förlusten skulle därmed stanna vid knappt 30 miljoner kronor.

– Vi har en väldigt stor portfölj och det här är en väldigt liten del av pensionskapitalet, påpekar Gunnar Balsvik.

Det samlade pensionskapitalet hos Kåpan ligger på 33 miljarder kronor. Tre procent av pengarna används till högriskinvesteringar, som den i amerikanska kommunobligationer. Den stora mängden investeringar ligger i svenska aktier och räntebärande värdepapper.

Gunnar Balsvik pekar på att det inte heller är säkra investeringar – Ericsonaktien har backat 50 procent och hela börsen med 30 procent. Där har alla pensionssparare förlorat betydligt mer pengar.

– Om du inte tar några risker kan du heller inte göra några vinster. Marknader kan sluta fungera på ett rationellt sätt och man måste vara beredd att göra förluster.

Han lyfter fram Kåpans placeringarna i svensk skog. Totalt äger pensionsspararna skog till ett värde av 700 miljoner kronor, bland annat genom att äga fem procent i Bergvik Skog.

– Vi har sedan år 2002 lämnat en återbäring på totalt 45 procent, vilket är den högsta avkastningen bland de valbara alternativen i PA03, så jag tror man kan vara ganska lugn, säger Gunnar Balsvik.

Gunnar Balsvik, VD för Kåpan
Gunnar Balsvik, VD för Kåpan

Fakta Kåpan

Kåpan bildades 1991 som Försäkringsföreningen för det statliga området, FSO, och bytte namn år 2005.

Föreningen har till huvudändamål att förvalta avgiftsbestämda pensioner för statligt anställda som omfattas av pensionsavtal PA 03 och PA 91.

PA 03 är det pensionsavtal som omfattar ST-medlemmarna. Avtalet har träffats mellan å ena sidan Arbetsgivarverket och å andra sidan de tre fackliga arbetstagarorganisationerna OFR/S, P och O, SACO-S och SEKO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA