Bild: Kriminalvården

Kriminalvården går upp i stabsläge

KRIMINALVÅRDEN2024-02-13

Platsbristen inom Kriminalvården är nu så svår att myndigheten inrättat en nationell krisstab som ska arbeta med att maximera utnyttjandet av platser och med att skapa akuta platser. ”Läget är allvarligt och belastningen på personalen hög”, säger Joachim Danielsson, avdelningsordförande för ST inom Kriminalvården.

Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren beslutade på tisdagen att inrätta en nationell stab med uppgift att hantera den stora platsbristen på anstalter och häkten.

Det är inte första gången som Kriminalvården går upp i stabsläge på grund av överbeläggning och brist på platser, konstaterar Joachim Danielsson.

– Det allvarliga är att vi aldrig tar oss ur den här situationen utan bara förskjuter vad vi tycker är en acceptabel nivå, säger han till Publikt.

Joachim Danielsson menar att det är bra att myndigheten inför en krisstab för att vända på varje sten för att hitta platser, men att det inte räcker.

– Nu är det hög tid att regeringen börjar lyssna på oss och till exempel ger Kriminalvården utökade möjligheter att verkställa straff inom frivården, något som vi efterfrågat.

ST-avdelningen inom Kriminalvården vill också se en så kallad soningskö, en kö för att få avtjäna sitt straff.

– Då skulle myndigheten kunna välja när verkställigheten ska inledas, vilket skulle medföra en större möjlighet att reglera beläggningen, säger Joachim Danielsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA