Kritik mot tänkt kommissionär

JÄMSTÄLLDHET2012-11-19

Maltas utrikesminister, Tonio Borg, kan bli EU-kommissionär med ansvar för folkhälsofrågor. Flera svenska politiker är kritiska mot hans syn på aborter och homosexuella. Trots det kommer regeringen inte att rösta nej till honom.

”Så ser Europa ut idag. Malta är ett land där varken skilsmässor, fri abort eller samkönade äktenskap är tillåtna”, säger svenska EU-ministern, Birgitta Ohlsson, FP, till Ekot.



Tonio Borg företräder det kristdemokratiska Nationalistpartiet och är förutom biträdande premiärminister även Maltas utrikesminister. 20 oktober nominerades han som EU-kommissionär med ansvar för folkhälsofrågor.



Nomineringen har skapat starka reaktioner, inte minst bland flera svenska politiker.



Exempelvis har Cecilia Wikström, FP, i den liberala gruppen i Europaparlamentet kritiserat hans syn på jämställdhets- och jämlikhetsfrågor som abort och homosexuellas rättigheter.



Och enligt Aftonbladet kräver Åsa Westlund, S, att alla svenska ledamöter i parlamentet säger nej i omröstningen. Hon är kritisk mot Alf Svensson, KD, och övriga svenska politikerna i Tonio Borgs parlamentsgrupp EPP.



”Svenskarna i EPP hävdar att det är en fråga om att man ska respektera att länder är olika. Men det här är ingen genomsnittlig person från Malta, han har väldigt extrema åsikter även där”, säger hon till Aftonbladet.

När det gäller att utse kommissionärer är EU-parlamentet rådgivande, det är EUs regeringar som beslutar.

Men trots kritiken kommer svenska regeringen inte att rösta nej till Tonio Borg, säger EU-minister Birgitta Ohlsson, FP, till Ekot.

Hon menar att det ser ut som att det inte kommer bli någon majoritet mot Tonio Borg i parlamentet, och att parlamentets votering är vägledande för EUs regeringar. Hon hänvisar också till att det är kutym att det är de enskilda länderna som utser sina kommissionärer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA