Kvinnor oftare visstidsanställda

LO2009-02-16

Kvinnor är oftare visstidsanställda än män. Enligt en LO-rapport är 18 procent av alla anställda kvinnor tidsbegränsat anställda mot 13 procent av männen.

Enligt LO-rapporten har 100 000 fler kvinnor än män otrygga anställningar. Därmed löper de också större risk för arbetslöshet i spåren av krisen. Totalt har 600 000 personer tidsbegränsade anställningar, och mer än hälften av dem är inte fackligt anslutna.

– Anställningsvillkoren ser olika ut i mans- och kvinnodominerade branscher. Rapporten visar ett arbetsliv som fortfarande är ojämställt. Ska det förändras måste arbetsgivares möjligheter att utnyttja visstidsanställningar regleras, säger LOs avtalssekreterare Per Bardh i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten är 14 procent av kvinnliga LO-medlemmar och Saco-medlemmar visstidsanställda, mot bara 8 procent av TCOs medlemmar. Av dem som inte är med i facket har mer än var fjärde en tidsbegränsad anställning.

Anställningsformer enligt Las

Enligt Lagen om anställningsskydd, LAS, finns två tillåtna anställningsformer. Fast/tillsvidareanställning eller tidsbegränsad anställning.

En fast anställning fortlöper tills antingen den anställde eller arbetsgivaren säger upp den.

Tillåtna tidsbegränsade anställningar är:

-         allmän visstidsanställning

-         vikariat

-         säsongsanställning

-         provanställning

-         pensionär som fyllt 67 år

Källa: LOs rapport om anställningsformer

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA