Mätmodell för statlig effektivitet

STATSKONTORET2011-05-03

Statskontoret har på uppdrag av regeringen tagit fram en modell för uppföljning av statsförvaltningen. Utgångspunkten har varit det förvaltningspolitiska målet.

Uppdraget till Statskontoret har varit att hitta en metod som gör det möjligt att utvärdera statsförvaltningens utveckling över tiden, utan att lägga på myndigheterna ytterligare arbete eller nya redovisningar. Utgångspunkten har varit det förvaltningspolitiska mål som riksdagen fastställt (se faktaruta).

Statskontoret konstaterar att det i många fall saknas befintliga data som kan ligga till grund för en jämförbar uppföljning. Skillnaderna mellan myndigheternas verksamheter är ofta större än likheterna:

”Detta innebär också att det finns stora, både teoretiska och praktiska, svårigheter att formulera en modell som fångar hela den heterogena statliga verksamhetens utveckling i relation till det förvaltningspolitiska målet i ett begränsat antal befintliga indikatorer”, skriver myndigheten i rapporten.

Mätmetoden bygger på ett ”betygssystem”, där det förvaltningspolitiska målets variabler är grunden. Effektivitet, rättssäkerhet, innovation och förnyelse, service och tillgänglighet, kvalitet och samverkan är de sex nyckelfaktorer som betygssätts utifrån hur väl myndigheten uppnått dem.

Statskontoret konstaterar att det i många fall saknas befintliga data för att uppföljningen ska bli riktigt bra. Det är inte helt lätt att aggregera målen eller presentera ett samlat resultat:

”För värdena kvalitet samt service och tillgänglighet saknas data som kan ge en samlad bild av hur företagen upplever förvaltningens tjänster. För kvalitet saknas också samlad data för observerad kvalitet. Denna slags data finns för närvarande inte för den statliga sektorn annat än för enskilda myndigheters verksamheter och prestationer.”

Det förvaltningspolitiska målet

”En innovativ och samverkande statsförvaltning som är rättssäker och effektiv, har väl utvecklad kvalitet, service och tillgänglighet och som därigenom bidrar till Sveriges utveckling och ett effektivt EU-arbete.”

Källa: Regeringens proposition 2009/10:175

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA