Nätverk för kvinnor i arabvärlden

JÄMSTÄLLDHET2011-03-16

Bara en av fyra kvinnor i arabvärlden har ett lönearbete. Nu startar den fackliga internationalen, IFS, ett regionalt nätverk för kvinnor.

– Vi klarar inte en övergång till demokrati om inte kvinnor deltar i fackföreningarna och arbetslivet. Kvinnorna måste delta i olika reformer, säger Claire Courteille, direktör för avdelningen för jämställdhetsfrågor på IFS.

Claire Courteille har varit med och lanserat nätverket som ska få in kvinnor på arbetsmarknaden och öka jämställdheten. De åtta länder som kommer att delta är Jordanien, Jemen, Egypten, Mauretanien, Algeriet, Tunisien, Marocko och Palestina.

Nätverket ska samarbeta med civila rörelser i länderna och hjälpa dem att utveckla konkreta åtgärder och strategier för kvinnors rättigheter, både i lagstiftning och i praktiken.

– Kvinnorna i arabvärlden har fler restriktioner än resten av världens kvinnor, säger Claire Courteille.

IFS bistår genom att organisera kvinnor i fackföreningar, utbilda kvinnorna i jämställdhetsfrågor och samordna nätverket. Den kvinnliga representationen i de fackliga rörelserna är mycket låg, särskilt på beslutsfattande nivåer.

– Det är många kvinnor i rörelse i arabvärldens samhällsliv, men deras åsikter hörs aldrig. De får inte uttala sig, säger Claire Courteille.

Nätverket ska också arbeta för att få till stånd en lagstiftning som stöder kvinnors rättigheter på arbetsmarknaden och att den tillämpas i de länder där det redan finns.

– Självklart kommer det här att väcka mycket motstånd. Det innebär ju ett helt nytt tankesätt. Men kvinnors rättigheter är viktiga, säger Claire Courteille.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA